Het doel van de teeltproeven is het valideren van de werking van witte LED-lampen - World Horti Center
28.01.2021

"Doel van de teeltproeven is het valideren van de werking van LED-lampen"

Perry van Adrichem, mede-eigenaar HortiTech, gaat via onderzoek in op een nieuwe manier van telen om energiebesparing te realiseren

Perry van Adrichem (31 jaar) is samen met Peet en Pim van Adrichem HortiTech gestart in 2018. Hier kan hij zijn achtergrond in werktuigbouwkunde, gecombineerd met zijn werkervaring, goed inzetten bij de uitdagingen waar hij zich binnen het bedrijf mee bezig houdt.

Peet, Pim en Perry van Adrichem en Ary de Jong vormen een sterk team bij HortiTech. Samen organiseren zij trainingstrajecten voor het middenkader management van internationale tuinbouwprojecten, onder de naam MoniMenTal. Begin vorig jaar stond alles gesteld voor de lancering, maar zorgde het coronavirus voor een andere wending. 

Onderzoeken

Het team van HortiTech moest creatief omgaan met ontwikkelingen. Van oudsher waren zij bedreven in het uitvoeren en begeleiding van teeltproeven. Samen met het bedrijf Climalux voeren zij momenteel drie teeltproeven uit met tomaten en komkommers. “Het doel van deze teeltproeven is het valideren van de werking van de witte LED-lampen van  opdrachtgever Climalux. Hiermee wordt onderzocht hoe men moet telen met behulp van wit LED-licht en hoeveel energie bespaard kan worden.” 

“Sinds kort maakt Ary de Jong deel uit van ons”

Dit onderzoek vindt plaats in drie onderzoeksafdelingen van World Horti Center. “Tevens zijn deze teeltproeven ook goed om op de hoogte te blijven van de nieuwe ontwikkelingen en om de feeling met het gewas en de telers te houden”, concludeert Perry.

Betrokken

“… probeert data door een scala aan sensoren te verzamelen”

Perry vertelt met trots: “Sinds kort maakt Ary de Jong deel uit van ons team. Hij ademt komkommers en tomaten als ervaren kweker.” Elke week heeft Ary de Jong overleg met gerenommeerde telers om de voortgang van het onderzoek te bespreken. “Via deze methode leren wij meer over hoe het bij de kwekers gaat en waar de aandachtspunten liggen en kunnen de kwekers meekijken met nieuwe LED-innovaties. Doordat Ary dagelijks door de gewassen heen loopt, blijft hij goed zicht houden op de voortgang van de onderzoeken.

Sensoren

HortiTech probeert steeds meer data door middel van een scala aan sensoren te verzamelen. Zo hangen er in elke afdeling, onder andere, de sensoren: sapstroom, stengeldikte, bladtemperatuur, fotosynthese, PAR, matgewicht en CO2. Daarnaast hangt in elke afdeling een timelapse camera die elke half uur een foto maakt. “De data van de sensoren worden vergeleken met de prognoses van ervaren kwekers. De data is online inzichtelijk zodat de kwekers op elk moment mee kunnen kijken. In de toekomst worden de sensoren meegegeven met de verkoop van de witte LED-lampen.” De onderzoekers van HortiTech proberen zoveel mogelijk relevante informatie over het gewas te verzamelen, waarna ze op termijn advies op afstand kunnen geven.

“… of dit met SON-T of LED gebeurt, is minder van belang”

Urgentie

De urgentie van het onderzoek betreft volgens Perry: “Vanuit het perspectief van de potentiële klant is het belangrijk om ervan bewust te zijn dat de witte LED-lamp het doet en vanuit de sector gezien, is het goed dat er meer wordt gefocust op LED. Hierdoor kan er energiezuiniger en milieuvriendelijker worden geproduceerd.” Perry beweert het volgende: “Uiteraard hechten kwekers toch de meeste waarde aan het realiseren van een zo efficiënt mogelijke productie. Of dit met traditioneler SON-T licht of LED gebeurt, is voor de kweker minder van belang.”

“Wat we doen, doen we goed en er wordt niet gekeken naar een uur meer of minder”

Aanpak

“Tijdens het onderzoek is er sprake van een praktische aanpak. Wat we doen, doen we goed en er wordt niet gekeken naar een uur meer of minder. Ook worden er geen fundamentele theoretische stukken opgebouwd.” Het onderzoeksteam van HortiTech probeert inzicht te verkrijgen in de voordelen die de kweker direct bij de implementatie heeft en focust minder op de lange termijn.

“Horti-Tech is bezig met een creatieve manier van promotie”

Marketing

Wat betreft de promotie vertelt Perry: “We proberen de bezoekers van World Horti Center te laten zien wat we doen, zonder zelf aanwezig te zijn. Een teeltproef uitleggen aan iemand die nog nooit in een kas is geweest is face-to-face lastig, daarom zijn we gaan kijken naar manieren om toch duidelijk te kunnen maken wat we aan het doen zijn. Wij hanteren vaak de uitspraak: zien is geloven. Zodra wij de bezoekers kunnen aanwijzen waar zij op moeten letten om iets te zien, begrijpen zij eerder waar het over gaat.” Zodra er positieve reacties en resultaten zijn als gevolg hiervan, gaat het team meer met de onderzoeken naar buiten treden.

… praktijk gebonden onderzoek waar de sector en zij als bedrijf wat aan hebben

Toekomst

Voor de toekomst willen ze aan de slag gaan met praktijk gebonden onderzoek waar de sector en zij als bedrijf wat aan hebben. “Wij streven ernaar om de helft van onze tijd met onderzoeken in de weer te zijn. De andere helft van de tijd zal worden opgevuld door de internationale trainingen”, deelt Perry van Adrichem mee, omdat deze bezigheden elkaar kunnen versterken.