Perry van Adrichem (31 jaar) is samen met Peet en Pim van Adrichem HortiTech gestart in 2018. Hier kan hij zijn achtergrond in werktuigbouwkunde, gecombineerd met zijn werkervaring, goed inzetten bij de uitdagingen waar hij zich binnen het bedrijf mee bezig houdt.
Peet, Pim en Perry van Adrichem en Ary de Jong vormen een sterk team bij HortiTech. Samen organiseren zij trainingstrajecten voor het middenkader management van internationale tuinbouwprojecten, onder de naam MoniMenTal. Begin vorig jaar stond alles gesteld voor de lancering, maar zorgde het coronavirus voor een andere wending.
Onderzoeken
Het team van HortiTech moest creatief omgaan met ontwikkelingen. Van oudsher waren zij bedreven in het uitvoeren en begeleiding van teeltproeven. Samen met het bedrijf Climalux voeren zij momenteel drie teeltproeven uit met tomaten en komkommers. “Het doel van deze teeltproeven is het valideren van de werking van de witte LED-lampen van opdrachtgever Climalux. Hiermee wordt onderzocht hoe men moet telen met behulp van wit LED-licht en hoeveel energie bespaard kan worden.”
“Sinds kort maakt Ary de Jong deel uit van ons”
Dit onderzoek vindt plaats in drie onderzoeksafdelingen van World Horti Center. “Tevens zijn deze teeltproeven ook goed om op de hoogte te blijven van de nieuwe ontwikkelingen en om de feeling met het gewas en de telers te houden”, concludeert Perry.
Betrokken
“… probeert data door een scala aan sensoren te verzamelen”
Perry vertelt met trots: “Sinds kort maakt Ary de Jong deel uit van ons team. Hij ademt komkommers en tomaten als ervaren kweker.” Elke week heeft Ary de Jong overleg met gerenommeerde telers om de voortgang van het onderzoek te bespreken. “Via deze methode leren wij meer over hoe het bij de kwekers gaat en waar de aandachtspunten liggen en kunnen de kwekers meekijken met nieuwe LED-innovaties. Doordat Ary dagelijks door de gewassen heen loopt, blijft hij goed zicht houden op de voortgang van de onderzoeken.
Sensoren
HortiTech probeert steeds meer data door middel van een scala aan sensoren te verzamelen. Zo hangen er in elke afdeling, onder andere, de sensoren: sapstroom, stengeldikte, bladtemperatuur, fotosynthese, PAR, matgewicht en CO2. Daarnaast hangt in elke afdeling een timelapse camera die elke half uur een foto maakt. “De data van de sensoren worden vergeleken met de prognoses van ervaren kwekers. De data is online inzichtelijk zodat de kwekers op elk moment mee kunnen kijken. In de toekomst worden de sensoren meegegeven met de verkoop van de witte LED-lampen.” De onderzoekers van HortiTech proberen zoveel mogelijk relevante informatie over het gewas te verzamelen, waarna ze op termijn advies op afstand kunnen geven.