04.09.2019

Bedrijvendag Technische Informatica

Studenten Technische Informatica van Hogeschool Rotterdam gaan aan de slag met vraagstukken uit de glastuinbouw

Op de Hogeschool Rotterdam zitten heel veel studenten die de glastuinbouwsector verder kunnen helpen. Bijvoorbeeld op de opleiding Technische Informatica, waar studenten contextrijk onderwijs krijgen. Dus niet alleen de fictieve casussen in de boeken, maar juist de praktijk. Doorgaans bestaat die praktijk uit de zorg en de haven in Rotterdam, maar in september gaan de eerste en tweedejaars studenten aan de slag in World Horti Center met concrete vraagstukken van echte bedrijven.

Tien bedrijven krijgen de mogelijkheid om hun vraagstuk neer te leggen bij een groep TI-studenten van de Hogeschool Rotterdam. Die gaan natuurlijk met allerlei out-of-the-box oplossingen komen en brengen een hoop frisse ideeën met zich mee. Bovendien zoeken de tweedejaars studenten vaak nog een stageplek voor een derde studiejaar, daar zitten wellicht talenten tussen die uitstekend passen in onze sector.

Maar wat doet een student Technische Informatica eigenlijk? Een student Technische Informatica bevindt zich op het snijvlak tussen informaticus en elektrotechnicus. De TI-er richt zich op het gehele systeem van software en hardware, waardoor er bij het ontwikkelen van software ook rekening gehouden wordt met geheugenmanagement, energieverbruik en externe invloeden. Over het algemeen focust de TI-er zich op het samenstellen van de hardware uit bestaande componenten (microcontrollers, sensoren en actuatoren) en deelsystemen. Als het gaat om het implementeren van de software in de hardware, moet je bij een TI-er zijn. En laat dat nu net iets zijn waar veel bedrijven in de tuinbouw mee bezig zijn.

Bedrijven die een groep studenten willen laten stoeien met een concreet vraagstuk, moeten dit zo snel mogelijk aanleveren. Docenten van de studie kunnen helpen met het specificeren, indien nodig. Elk bedrijf krijgt twee groepen van zes personen die zich buigen over het vraagstuk en een resultaat pitchen.  

Bedrijven uit de glastuinbouwsector kunnen zich aanmelden via een mail aan Tessa Minnaard.