Insecten in de kas uitschakelen met drones - World Horti Center
20.06.2019

Insecten in de kas uitschakelen met drones

Een effectieve en innovatieve manier voor het bestrijden van insecten wordt onderzocht in World Horti Center

Als het aan de startup PATS Indoor Drone Solutions ligt, is het straks niet langer de vraag of je als teler biologische of chemische gewasbescherming toepast in de kas. In de (nabije) toekomst is de vraag hoeveel mini-drones je gaat inzetten om motten en andere insecten te bestrijden. In de onderzoeksfaciliteiten van World Horti Center wordt een proef gedaan waarbij wordt onderzocht of via een drone Turkse motten kunnen worden bestreden  in de gewassen gerbera en chrysanten.

Er zijn geen drone-piloten in ploegendienst nodig om de drones in de lucht te houden. De mini-drones van PATS werken autonoom. De doelstelling van de proef is niet alleen de effectiviteit te meten, maar deze ook te verhogen door de drones het vlieggedrag van de Turkse mot aan te leren. Als de proef een succes blijkt, wordt er opgeschaald naar proeven in de praktijk. Uiteindelijk is de doelstelling dat telers het scouten en bestrijden van volwassen insecten volledig over kunnen laten aan een geautomatiseerd systeem met drones.

Jeroen Sanders, die het project leidt namens World Horti Center, is enthousiast over het project. ‘Op dit moment zijn er onvoldoende effectieve middelen om volwassen insecten te bestrijden’, laat hij weten. ‘Dit soort innovatieve technologie past uitstekend binnen de totale systeemaanpak, zeker als het drone-systeem in staat is om zelfstandig te scouten en bestrijden.’

De proef wordt deels gefinancierd door een IPC regeling. De chrysanten- en gerberatelers worden bijgestaan door Inno-Agro en Gewascoöperatie Gerbera en Chrysant. In augustus wordt de proef geëvalueerd.

Meer weten?