29.10.2019

Plastic Fantastic? Aan de slag met duurzaam verpakken

Wat zijn duurzame verpakkingen, of kunnen we zonder verpakkingen? Iedereen is ermee bezig maar er zijn nog veel vragen rondom dit onderwerp. Dit is een congres waarmee je in één dag bent geïnformeerd. Zodat je zelf kunt bepalen wat een goede verpakking is voor jouw bedrijf en product.

Goede verpakkingen zijn essentieel want ze hebben een functie. Maar wat zijn tegenwoordig nog goede verpakkingen? Iedereen is ermee bezig maar er zijn nog veel vragen rondom verpakkingen: mag je nog plastic gebruiken, of moet je kiezen voor de alternatieven papier en karton? En hoe duurzaam en recyclebaar zijn de verpakkingen eigenlijk? Consumenten zien verpakkingsvrij als het hoogste ideaal, hoe kan de tuinbouw daarop inspelen? World Horti Center organiseert een congres voor telers en handelsbedrijven waarmee je in één dag helemaal up-to-date bent over de stand van zaken rondom verpakkingen. Zodat je goed geïnformeerd bent om zelf te bepalen wat een goede verpakking is voor jouw bedrijf.

Tijdens het event komt aan de orde:
• Welke trends zijn er op het gebied van duurzame verpakkingen?  
• Hoe ziet de toekomst van verpakkingen er uit, kunnen we verminderen?
• Welke inspanningen worden verricht om verpakkingen te verduurzamen en/of om te verminderen
• Hoe zit het met recyclen van verpakkingen?

Twintig bedrijven presenteren zich op de beursvloer met de meeste duurzame verpakkingen en trends.

Programma:
09.00 – 17.00 uur Inloop en ontvangst op het expositieplein met onderstaande verpakkingsexperts; mogelijkheid om te informeren, inspireren en netwerken onder het genot van koffie/thee

14.00 – 17.00 uur Seminar met experts

17.00 - 18.00 uur Netwerkborrel

  • Prof.Dr.Ir Roland ten Klooster, hoogleraar Packaging en Design van University of Twente vertelt over perspectief van verpakkingen, de foot print van plastics en papier, wat staat de sector de komende periode te doen? Hoe staat de tuinbouw het in vergelijking met andere sectoren?
  • Brenda Horstra is adjunct-directeur van Tuinbranche Nederland. Tuinbranche Nederland is de brancheorganisatie voor de gehele tuinketen. Het ledenbestand bestaat uit fabrikanten, importeurs, en groothandelaren en leveranciers uit groen- en tuincentra en tuinretail. Tuinbranche Nederland heeft een Brancheplan opgesteld waarin doelstellingen zijn verwerkt om o.a. de hoeveelheid verpakkingen op de Nederlandse markt te verminderen. Om dit te bereiken zijn o.a. leveranciersvoorwaarden opgesteld.
  • Shaun Herdsman, Eco Expert en retailmanager van Modiform zal praten over trends in verpakkingen in het VK en Europa - kunststoffen, karton en niet-verpakkingen. Met zijn contacten in de retail schetst hij de toekomst van verpakkingen. Modiform zoekt continu naar manieren om duurzaamheid verder vorm te geven. Ze zijn bijvoorbeeld een partner in het upcyclen en verzamelen van materialen uit de samenleving en het toevoegen van waarde door ze te veranderen in slimme, hoogwaardige en trendsettende producten.
  • Dr. Ir. Bjorn de Koeijer, onderzoeker en coordinator bij het Center for Research in Sustainable Packaging (CRiSP) gaat in op de (ontwerp)processen die een rol spelen bij de verduurzaming van productverpakkings-combinaties, de bewegingen in de markt en de mogelijkheden die dit biedt voor de sector. Bjorn heeft een achtergrond in verpakkingsontwerp met een focus op duurzaamheid, circulariteit en cradle to cradle. 

Aanmelden

Tijdens het seminar wordt Nederlands en Engels gesproken. Het congres is de gehele dag voor alle telers van sierteelt en groenten en handelsbedrijven vrij toegankelijk door middel van registratie via onderstaande link: