Westland Doet Duurzaam - World Horti Center
10.10.2023

Westland Doet Duurzaam

Gemeente Westland organiseert samen met MKB Westland en VNO-NCW West een nieuw evenement ter ere van de Dag van de Duurzaamheid: Westland Doet Duurzaam op 10 oktober.

Westland Doet Duurzaam

Het nieuwe evenement gaat plaatsvinden op dinsdag 10 oktober en wordt gehouden bij World Horti Center in Honselersdijk. Het is zowel voor bedrijven als burgers interessant om bij te wonen omdat er een divers programma wordt aangeboden.

 

Spreker André Kuipers

De bijeenkomst start met ESA-astronaut André Kuipers. In totaal bracht de ESA-astronaut 204 dagen in de ruimte door: 11 dagen tijdens missie DELTA in 2004 en 193 dagen tijdens missie PromISSe. Met het ruimtestation vloog André Kuipers 16 keer per dag een rondje rond de hele aarde. Grenzen tussen landen zijn vanuit de ruimte niet zichtbaar. Wél zichtbaar zijn de mondiale uitdagingen waar we met zijn allen voor staan: klimaatverandering, ontbossing, erosie, de gevolgen van verstedelijking.

Vanuit de ruimte is goed te zien dat wij wonen op een kleine bol in een groot, donker heelal; de aarde is in feite zelf een ‘ruimteschip’ met beperkte voorraden. Nieuwe technologieën – van recycling tot aardobservatie door satellieten – zijn noodzakelijk voor een goede toekomst.

We doen niet aan ruimtevaart omdat het gemakkelijk is (dat is het meestal niet), we doen het ook niet omdat het moeilijk is (dat is het vaak wel), we doen het omdat het ons ongelooflijk veel oplevert. André Kuipers noemt het ‘galactisch ondernemen’. Kansrijke toepassingen zijn er volop, met de hele wereld als klant, van oogstvoorspellingen met satellieten tot nieuwe, vanuit de ruimtevaart ontwikkelde brandstofcellen. En zonsensoren die zonnepanelen op de zon gericht houden tot mijnbouw op de maan. Science fiction van vandaag is de realiteit van morgen. Vanuit zijn ervaring neemt inspireert André om duurzamere keuzes te maken!

Duurzame inspiratiemarkt

Na de spreker kunnen bezoekers de beurs bezoeken om inspiratie en informatie te vinden rondom het thema duurzaamheid. Er is plek voor een ongeveer 30 bedrijven en organisaties om zich te presenteren aan het Westlandse publiek.

Inschrijven en voorwaarden via dit formulier. Heb je inhoudelijke vragen mail dan naar rianne@spontaan.nu of bel naar 0174-670810.

 

Unieke samenwerking

Erik van Duren: “Ik ben heel erg blij met deze mooie samenwerking. Het geeft ons de kans een breed gedragen evenement neer te zetten rondom het thema duurzaamheid. Ik hoop dat er veel Westlandse organisaties zijn die deze kans grijpen om zich te presenteren aan het Westlandse publiek. Uiteraard is gemeente zelf ook aanwezig met een stand.”

Na de zomervakantie komen de tickets beschikbaar om het evenement te bezoeken. Het evenement is gratis toegankelijk.

 

Foto: v.l.n.r.: Erik van Duren (Westland), Marck Haagen (VNO-NCW West), Giel Biersteker (Biersteker), Irene van der Knijff (Westland), Bart Sosef (VNO-NCW West), Shirley Schelkers (MKB Westland), Rianne de Goeij (Spontaan Communicatie). – Thierry Schut.