‘Ik wil meer leren over duurzaamheid’ - World Horti Center
05.07.2019

´Ik wil meer leren over duurzaamheid´

Koen Fest is bij Nature’s Pride afgestudeerd op het gebied van verpakkingen 

Koen Fest is 22 jaar en staat aan het begin van zijn carrière, die nog alle kanten op kan gaan.
Hij is net klaar met afstuderen bij Nature’s Pride en heeft al plannen voor de komende twee jaar. Hij gaat onder andere Thais leren en wil aan de master Global Business & Sustainability beginnen. Wat daarna komt weet Koen nog niet, zolang hij er maar voldoening uithaalt en er gelukkig van wordt.

Vier jaar geleden startte Koen met de opleiding Bedrijfskunde MER aan de Hogeschool Rotterdam. "Ik koos voor deze opleiding, omdat ik op het middelbaar onderwijs goed was in de vakken economie en M&O, die aansluiten op Bedrijfskunde. De keuze voor mijn stages spitste ik meer toe op mijn interessegebieden. Het mooie aan een stage is dat je zelf richting kunt geven aan je eigen interesses in het werkveld. Ik hou van lekker eten en vind voeding een interessant thema. Ik zocht daarom een afstudeerorganisatie in de food-branche, waarbij mijn voorkeur uitging naar een onderzoek op het gebied van duurzaamheid. Via de vacaturebank van Hogeschool Rotterdam kwam ik bij Nature’s Pride terecht. Het gesprek was open en het klikte goed met mijn begeleiders. Het gevoel dat je erbij hebt is erg belangrijk.’’

Laatste loodjes

Toen we Koen spraken, was het einde van zijn afstudeerstage in zicht en was hij net aangekomen bij de hoofdstukken Conclusie en Aanbevelingen. Het afgelopen halfjaar verdiepte hij zich in verpakkingen van 13 geselecteerde partnerleveranciers. “Ik heb gekeken welke materialen de leveranciers gebruiken voor de te verpakken producten en welke de grootste impact hebben op het gebied van duurzaamheid, op basis van de toetsing aan het verpakkingsbeleid van Nature’s Pride”. Met de daaruit voortgekomen prioritering kan Nature’s Pride zien welke verpakkingen ze samen met de leveranciers als eerste zouden moeten verduurzamen.

Een leverancier uit Zuid-Afrika verpakt momenteel veel producten in zwart plastic, dat is daar goed recyclebaar. De verpakkingen van de naar Nederland getransporteerde producten kunnen hier nog niet gerecycled worden. Momenteel is een zwarte plastic verpakking nog geen duurzame optie dus faseert Nature’s Pride zwarte plastic verpakkingen uit. Misschien kunnen de recyclinginstallaties in Nederland zwart plastic over een jaar probleemloos recyclen, dan kan het natuurlijk wel een duurzame optie zijn.

 

Door innovaties veranderen deze installaties en verpakkingen continu, wat betekent dat het verpakkingsbeleid up-to-date moet worden gehouden.”

Scriptie-eiland

Om niet de hele tijd op zijn eigen ‘scriptie-eilandje’ te zitten, heeft Koen ook meegewerkt binnen Nature´s Pride. “Ik beantwoordde onder andere vragen over verpakkingen, ben naar beurzen en bijeenkomsten voor verpakkingen geweest en werkte aan een weggooiwijzer voor de verpakkingen van EAT ME producten. Daarin staat welk verpakkingscomponent je waar weg moet gooien.
De manier van werken is heel open en betrokken. Ik heb altijd mijn eigen zegje kunnen doen en naar mijn op- en aanmerkingen is geluisterd. Daarnaast was ik aanwezig bij de team-meetings, waardoor ik mee kon praten over diverse onderwerpen. Deze sector is heel interessant, de impact die Agribusiness heeft op natuur, mens en milieu is echt mega. Hoeveel mensen er wereldwijd werken op plantages en de hoeveelheid voedsel die er wordt geproduceerd is echt indrukwekkend."

Koen heeft al plannen voor de komende twee jaar. “Als ik afgestudeerd ben, ga ik een maand bij Nature’s Pride aan de slag met ondersteunende werkzaamheden binnen het Sustainable Business-team. Na de zomer ga ik Thais leren en om meer kennis op te doen en dieper op onderwerpen in te kunnen gaan, wil ik met de master Global Business & Sustainability beginnen aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.”

Hoe zijn toekomst er verder uitziet weet Koen nog niet. “Het is maar net welke kansen je krijgt en wat je eigen ambities zijn, daar moet je op inspelen.”

Nature's Pride

Nature's Pride is leverancier van 230 unieke groente- & fruitsoorten uit 59 landen. Van Ready-to-Eat en exoten tot de lekkerste bessen en off season producten. Nature’s Pride is met name bekend van de EAT ME avocado’s en mango’s en is met deze producten de grootste importeur en rijper van Europa. We zien het als onze missie om met elkaar de meest unieke en smaakvolle groenten & fruit te leveren. Daarbij is het onze visie om de wereld gezonder en duurzamer te maken.

De nieuwste stages, traineeships, afstudeeropdrachten en startersfuncties van de grootste innovatieve bedrijven uit de internationale glastuinbouwsector vind je bij ons op de website!