We hebben een aantal mooie ontwikkelingen mét tastbare resultaten - World Horti Center
25.03.2021

“We hebben een aantal mooie ontwikkelingen mét tastbare resultaten."

Van het klimaat regelen met drie schermen in de paprikateelt tot insectengaas in de chrysantenteelt. Sonja Muijres van Holland Scherming en Holland Gaas vertelt ons alles over deze prachtige ontwikkelingen.

Holland Scherming en Holland Gaas kijken voortdurend kritisch naar situaties en vertalen dit naar verbeteringen op het gebied van scherming en de toepassing van gaas in kassen. Afgelopen periode zijn er een aantal interessante ontwikkelingen gedaan. Voor ons een goede aanleiding om met Sonja Muijres in gesprek te gaan. 

Participatie in World Horti Center

De Nederlandse tuinbouw behoort internationaal tot de wereldtop en jaarlijks wordt World Horti Center bezocht door vele (internationale) professionals. “Voor ons is participatie daarom de manier om onze producten te presenteren, kennis te delen en ons netwerk verder uit te breiden. Daarnaast zijn onze producten ook ‘live’ aanwezig. Onze scherminstallaties en gaassystemen zorgen er mede voor dat de planten in de onderzoeksfaciliteit onder optimale omstandigheden kunnen groeien”, zegt Sonja.

Nieuwe ontwikkelingen

De glastuinbouw ontwikkelt in een razend tempo. En ook scherminstallaties gaan mee in deze ontwikkelingen. Holland Scherming kijkt voortdurend kritisch naar situaties die vragen om andere of betere schermoplossingen. Dat leverde al uiteenlopende slimme innovaties op. Daarnaast blijft Holland Gaas door samenwerkingen met kassenbouwers en diverse teeltonderzoeken ook constant in beweging. Verbeteringen betreffende montagegemak, integratie met kasdekken en nieuwe geleidingsystemen zijn hier onderdelen van.

Uniek in de paprikateelt: triple scherm

“Naast productinnovaties zijn er ook andere ontwikkelingen”, vervolgt Sonja. Zo heeft Holland Scherming afgelopen jaar een triple scherm bij een paprikateler geïnstalleerd. Het klimaat regelen met drie schermen is uniek in de paprikateelt. Met dit derde scherm, een zonwerend doek, wil de paprikateler het kasklimaat stabiliseren en tot een hogere productie komen. Kwaliteit, plantgezondheid en productiviteit worden daardoor verder verbeterd. De specificaties van de verschillende doeken zijn volledig naar de wensen van de klant samengesteld. Het eerste tastbare resultaat is inmiddels het verbeterde werkklimaat in de kas. “Het is mooi dat hieraan kunnen bijdragen vanuit de kennis en kunde van ons bedrijf”, aldus Sonja.

Sierteeltkwekers kiezen steeds vaker insectengaas

Holland Gaas was de eerste die het accordeonsysteem op de markt bracht en heeft sindsdien de kwaliteit en continuïteit kunnen waarborgen. Dit systeem ontwikkelde Holland Gaas zelf, maar bij de marktintroductie bleek de sierteeltmarkt nog niet helemaal overtuigd van insectengaas. “Nu Holland Gaas dit jaar de intrede in chrysanten heeft gemaakt, komt daar op grote schaal verandering in”, zegt Sonja. Het gebruik van insectengaas in de luchtramen voorkomt invlieg van ongewenste insecten of vogels en daarmee ook virusuitbraken. Maar ook is het beter voor het milieu en zorgt het voor een gezondere werkomgeving. Pesticiden zijn nauwelijks tot niet meer nodig en dat is iets wat ook sterk speelt in de sierteelt. Tevens biedt Het Nieuwe Telen veel mogelijkheden en worden eventuele nadelen verder verkleind.

Meer weten over het bedrijf en haar producten? Bezoek de pagina via onderstaande button.