All-climate kas: telen in verschillende klimaatzones - World Horti Center
19.03.2019

All Climate Greenhouse: telen in verschillende klimaatzones

In het onderzoekscentrum van World Horti Center wordt een innovatieve kas met de nieuwste technieken ontwikkeld, waarmee het klimaat van waar ook ter wereld nagebootst kan worden.

Deze All Climate Greenhouse komt tot stand door een samenwerking tussen Nederlandse kennis-, adviserings- en techniekbedrijven en is in te zetten voor (internationale) trainingsdoeleinden.

Eerder dit jaar sloegen Hortilux Schréder, Priva, Hoogendoorn Growth Management, AAB NL, Ridder Hortimax, Stolze, Bom Group, Lentiz | MBO Westland en Demokwekerij Westland de handen ineen om deze All Climate Greenhouse met de nieuwste technieken te realiseren. Door de gezamenlijke kennis en kunde van de partners ontstond het ontwerp voor deze innovatieve kas, die een fysieke plek krijgt in het onderzoekscentrum van World Horti Center. De bouw van de All-climate kas is momenteel in volle gang.

In de All-climate kas kan zowel het binnen- als het buitenklimaat ingesteld worden, waardoor de teeltomstandigheden van waar ook ter wereld gesimuleerd kunnen worden. Begin mei is de All Climate Greenhouse gereed en wordt er gestart met de eerste teelt. “Vanaf dat moment kunnen we de kas inzetten voor internationale trainingen en maken we een volgende stap in het overdragen van kennis. We kunnen dan zowel in Nederland als in het buitenland gelijktijdig een teelt starten, kennis en ervaringen met elkaar delen en met elkaar van gedachten wisselen over het maken van de juiste teeltkeuzes. Op dit moment zijn we in staat om vanuit Nederland teeltdata in te zien, bij te sturen en daar advies over te geven. Op het moment dat je onder dezelfde omstandigheden een gewas teelt, ontstaan er nieuwe inzichten”, aldus Natascha Faessen van Hoogendoorn.

Studenten van de opleiding Lentiz Horti Technics & Management zullen intensief gebruik gaan maken van deze innovatieve kas. “De studenten laten we op deze manier ervaren hoe het is om in verschillende klimaatzones te telen. We zijn straks in staat om een bepaald buitenklimaat te simuleren, waarop we in de twee afdelingen verschillende klimaatstrategieën kunnen toepassen. Zo kunnen we bijvoorbeeld switchen van klimaat in Colombia naar dat van Vietnam. Verder is de kas uitgerust met programmatuur van Priva, Hoogendoorn en Hortimax en zijn we vrij om tijdens een les een keuze te maken voor één van deze systemen en ook daarin kunnen we tijdens de les wisselen. Hierdoor maken we de nieuwe generatie teeltmanagers en bedrijfsleiders klaar voor een toekomstige baan die in de hele wereld kan zijn”, aldus Roel van Heijningen van Lentiz | MBO Westland.