“Ik geloof dat we kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van een echt circulaire kas” - World Horti Center
22.02.2021

“Ik geloof dat we kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van een echt circulaire kas”

Cor Pellikaan over hun Qlipr-systeem en andere duurzame tuinbouwinnovaties

Pellikaan Gewasklemsystemen ontwikkelt slimme toepassingen voor de teelt van tomaten en komkommers. De systemen kunnen inmiddels voor meerdere gewassen worden ingezet in zowel de hightech- als lowtech-tuinbouw. Een goede reden om met Cor Pellikaan in gesprek te gaan. Hij staat aan het roer van Pellikaan en is sinds 2015 participant van World Horti Center en onze voorloper Demokwekerij Westland.

Pellikaan is bekend geworden met het Qlipr-systeem dat ze hebben ontwikkeld. Dit nieuwe ophangsysteem voor komkommer- en tomatenplanten is een eenvoudige tool die bijdraagt aan aanzienlijke procesoptimalisaties voor glastuinbouwbedrijven. Het clipsysteem vermindert en vereenvoudigt, ten opzichte van traditionelere toepassingen, het aantal handelingen aan het gewas. Maar het systeem kent meerdere voordelen. Het komt namelijk de arbeidsomstandigheden ten goede, net als de oogstkwaliteit. Daarnaast kan het schuim, genaamd proteQ dat onderdeel is van het Qlipr-systeem, voorzien worden van een geur waardoor het insecten afschrikt.

Plastic afval is verleden tijd met Qlipr

Last, but not least draagt het system bij aan een verminderde impact op het milieu. En dat is voor Cor heel belangrijk. “Het Qlipr-systeem kan een belangrijke rol spelen bij de overgang van afval naar compost en bijdragen aan een echt circulaire kas. Dat is mijn ambitie; bijdragen aan een duurzame toekomst voor de tuinbouw”, zegt Cor. “Het systeem vormt steeds meer de basis voor nog duurzamere en efficiëntere innovaties. Naast lowtech-, tonen nu ook hightech-markten interesse en hebben we klanten over de hele wereld.

Het product hebben we doorontwikkeld waardoor het ook toe te passen is bij paprika-, aubergine-, komkommer-, bramen- en frambozen gewassen”, vervolgt Cor vol trots.

Toekomstbestendige tuinbouw

Het Qlipr-systeem van Pellikaan wordt gepresenteerd op onze jaarrond beursvloer, samen met andere innovatieve producten. Ook werkt Pellikaan samen met andere partijen aan nieuwe innovaties die bijdragen aan de arbeidsomstandigheden en duurzaamheid van de glastuinbouwsector. Zoals de ontwikkeling van een mechanisch bestuivingssysteem voor de tomatenteelt, genaamd shaQer. Daarnaast lanceerde ze tijdens onze Summer of Innovation een nieuw product: QuteFruit. Dit is een plastic mal waarmee groenten en fruit tijdens de teelt de vorm van bijvoorbeeld een hart kunnen krijgen. Hierdoor krijgen groente en fruit een nog hoger decoratief gehalte en dat maakt de producten voor kinderen nog interessanter.

De kracht van World Horti Center

“Als Nederlandse glastuinbouw zijn we wereldwijde koploper. World Horti Center is niet alleen een prachtig visitekaartje voor de sector, maar draagt eraan bij dat we koploper blijven. In het centrum wordt de tuinbouw van morgen ontwikkeld door middel van demonstraties van deelnemende bedrijven, door kennisoverdracht zoals cursussen, gewasbeschermingsdagen en speciale evenementen en door het onderzoek dat hier plaatsvindt. Het is een meetingpoint voor de glastuinbouw sector, waar meer dan 25.000 tuinbouwprofessionals uit binnen- en buitenland samenkomen”, zegt Cor trots.

Meer weten over het bedrijf en haar producten? Bezoek hun pagina via onderstaande button.