Popup-show met biobased en circulaire toepassingen - World Horti Center
14.07.2020

Popup-show met biobased en circulaire toepassingen

Kansen voor circulaire tuinbouw: leer van mango of tomaten

Gedeputeerde Adri Bom-Lemstra opende de popup-show van Biobased Greenport West-Holland. Bezoekers van World Horti Center zien hier welke biobased en circulaire mogelijkheden er zijn in de tuinbouw, zoals leer, garen en karton gemaakt van tomatenstengels.

De eerste voorbeelden zijn er nu. Zo werd onlangs een handdesinfectiemiddel op basis van Celosia en laurier gelanceerd. En mangoschillen kunnen verwerkt worden tot leer. Verder kan van tomatenstengels karton, leer en garen worden gemaakt. Nienke Binnendijk van Blue City waar dit tomatentextiel – in samenwerking met Biophilica, een startup uit Londen – ontwikkeld wordt: “Wat je allemaal kunt maken van tomatenvezel is echt tof om te ontdekken. We hebben met veel mensen samengewerkt om te onderzoeken wat je kan doen met de vezels. Alleen dan kom je op oplossingen die ook de kans hebben om op grotere schaal te werken, zoals dit leerachtig materiaal." Ook kunnen gewassen speciaal voor bijvoorbeeld de inhoudsstoffen worden ontwikkeld. Voorbeelden zijn ook online te vinden.

Adri Bom-Lemstra, gedeputeerde Land- en tuinbouw van provincie Zuid-Holland en voorzitter van Greenport West-Holland: “De Nederlandse tuinbouw staat wereldwijd bekend om haar kennis en innovaties. Deze circulaire projecten zijn daar weer zo’n mooi voorbeeld van, dat kan bijdragen aan het behoud van onze internationale toppositie.” Bedrijven en instellingen met eigen biobased toepassingen van harte uitgenodigd hun producten hier te presenteren.

World Horti Center ziet de tijdelijke expositie over biobased producten als een prachtige aanvulling van de huidige beursvloer waar reeds toonaangevende bedrijven, trends en innovaties zichtbaar zijn. Met deze popup-show toont wil de netwerkorganisatie Biobased Greenport West-Holland de circulaire bio-economy in de tuinbouwsector versterken. “Van reststromen zijn nuttige producten te maken”, vertelt projectleider Willem Kemmers. “Dat voorkomt verspilling van waardevol materiaal én kan zorgen voor nieuwe of aanvullende verdienmodellen.”

Deze popup-show is te bezoeken tijdens de Summer of Innovation. Meer informatie via onderstaande button.