Demokwekerij Westland één van de initiatiefnemers van het World Horti Center - World Horti Center
12.02.2018

Demokwekerij Westland in World Horti Center

Demokwekerij Westland zet sinds halverwege oktober 2017, al haar activiteiten voort in het World Horti Center.
HortiValley schoof aan bij Rianne Vink, die vertelde wat Demokwekerij Westland zo bijzonder maakt en waarom de organisatie thuishoort in het World Horti Center.

World Horti Center opent op 7 maart 2018 officieel haar deuren. Halverwege augustus 2017 is het nieuwe kennis- en innovatiecentrum opgeleverd en namen achtereenvolgend MBO Westland, Greenport Food & Flower Xperience en Demokwekerij Westland hun intrek. Demokwekerij Westland zet vanaf halverwege oktober 2017, al haar activiteiten voort in het World Horti Center.
HortiValley schoof aan bij Rianne Vink, communicatiemanager van het World Horti Center en één van de drijvende krachten achter Demokwekerij Westland. Ze vertelde ons wat Demokwekerij Westland zo bijzonder maakt en waarom de organisatie thuishoort in het World Horti Center.

Van Cyclamen naar demo’s 
Demokwekerij Westland begon in 2001 als een ‘gewone’ cyclamenkwekerij. Daarnaast richtte zij een deel van de kas in om tuinbouwtechniek te demonstreren. Leveranciers en telers willen – vooral met schaalvergroting in het achterhoofd – eerst weten hoe techniek precies werkt, voordat ze erin investeren. Demokwekerij faciliteert het contact tussen deze partijen om elkaars kennis beter te benutten en innovatie te versnellen. Op zo’n fysieke demonstratielocatie leidt dat contact al snel tot nieuwe ideeën.

Het concept sloeg aan, waarna een steeds groter deel van de originele kas werd gereserveerd voor demonstraties en kennisoverdracht. De demovloer besloeg uiteindelijk ruim 5000 m2 en heeft de normale kweekactiviteiten helemaal naar de achtergrond verdreven. De focus kwam puur op de demonstraties te liggen, waarbij Demokwekerij Westland verbinder werd tussen bedrijfsleven, kwekers, onderzoeksinstellingen, technische toeleveranciers, onderwijs en overheid.

Rianne geeft aan dat de verhuizing naar het World Horti Center nu meer dan logisch is. “Onze visie is hetzelfde, we zijn het smeermiddel tussen onderwijs, onderzoek en bedrijfsleven en willen innovatie in de glastuinbouwsector daarmee een boost geven. Met de overstap naar het World Horti Center is Demokwekerij Westland bovendien weer gegroeid, met 75 participanten is het aantal deelnemende organisaties verdrievoudigd. Daar mogen we trots op zijn, dat toonaangevende bedrijven uit de sector geloven in het concept dat we in het WHC neerzetten. We laten op de expositievloer, waar deze participanten aanwezig zijn, de volle breedte van de sector zien aan bezoekers van het centrum.”

Dubbelglas
Demokwekerij Westland is sinds november 2017 bezig met de inrichting van haar onderzoeksfaciliteiten in het World Horti Center. De transparante onderzoekslocatie is opgedeeld in verschillende ruimtes, die je kunt zien als individuele kassen met elk hun eigen klimaatsysteem. In één afdeling kan het klimaat van over de hele wereld worden nagebootst voor onderzoek naar- en demonstaties van tuinbouwtechniek. Deze ‘all-climate kas’ is een mooi voorbeeld van de vernieuwende werkwijze van Demokwekerij. Om bepaalde situaties na te bootsen moet je het klimaat van buiten een kas imiteren om daar met de klimaattechniek binnen de kas op in te spelen. Daarom bouwt Demokwekerij in een proefkas momenteel, jawel, nog een kas!

Kom meer weten over onderzoek en participanten van Demokwekerij Westland. 

Interview door Hortivalley 

Tekst: Tom