“Dit is een heel diepgaande en praktische cursus” - World Horti Center
15.07.2021

“Dit is een heel diepgaande en praktische cursus”

Deelnemer Ines Staes (Roam Technology, BE) over de Academische Leergang Innovation Management Tuinbouw

Afgelopen voorjaar vond de tweede editie van de Academische Leergang Innovation Management Tuinbouw plaats. Erasmus University en World Horti Center bevorderen hiermee het niveau van innovatie binnen de glastuinbouw. Eén van de deelneemsters was Ines Staes uit België. Zij werkt bij Roam Technology als R&D Manager. “We waren al een tijdje op zoek naar een diepgaande en meerdaagse innovatie managementscursus, zo kwamen we uit bij deze leergang van World Horti Center”, aldus Ines. “Ik kom zelf uit de academische wereld, dus wilde vooral praktische technieken aanleren. Dat is wel gelukt!”

“Ons bedrijf ontwikkelt producten voor ecologische desinfectie in onder meer de horti- en agrosector”, legt Ines uit. “Daar leveren we ook een bijhorende service uit. Denk bijvoorbeeld aan wateranalyses bij telers, op basis waarvan wij advies op maat kunnen geven. We doen niet alleen waterdesinfectie in leidingen, maar ook hygiëne van materialen, machines en zelfs gehele kassen tijdens de teeltwissel.”

Praktische tools

“Wat ik tijdens deze leergang het meest interessant vond, waren de vele case studies. We hebben veel praktijkvoorbeelden mogen analyseren, deden daaromheen een flink aantal relevante oefeningen en dat alles werd goed gerelateerd aan je eigen bedrijf. Die reflectie was heel prettig, de lessen waren direct toepasbaar op de eigen situatie.”

“Zo heb ik een matrix aangeleerd gekregen, waarmee inzichtelijk gemaakt wordt hoe je samenwerkingen kunt verbeteren”, gaat Ines verder. “Zowel interne als externe samenwerkingen. Daarbij kon ik reflecteren op een samenwerking die wij als bedrijf ooit gehad hebben, dat was heel leerzaam. Deze matrix neem ik zeker mee als toepassing tijdens toekomstige samenwerkingen.”

Online ook goed georganiseerd

De tweede editie van de Academische Leergang Innovation Management Tuinbouw vond plaats tijdens een lockdown in Nederland. “Vanwege de maatregelen moest er snel geschakeld worden door de organisatie”, vertelt Ines. “Maar ook online was het heel goed georganiseerd. Er was veel aandacht voor discussie, ook met de online deelnemers, en voor de oefeningen en het uitwisselen van ervaringen. De laatste sessie konden we wel fysiek aanwezig zijn, dan merk je dat het diner ook voor een gemoedelijke sfeer zorgt waarin het prettig netwerken is.”

Ines is positief over Innovation Management Tuinbouw. “Ik zou deze cursus zeker aanbevelen”, geeft ze aan. “Innovatie is enorm belangrijk. Voor mij is het essentieel dat de tools die je krijgt aangeleerd, echt bestudeerd zijn in de praktijk. Bovendien leer je ook veel van de andere deelnemers. En als de organisatie dan zo snel kan schakelen tussen fysiek en online, dan kan je alleen maar tevreden zijn.”

Vanaf 10 september 2021 start de derde editie van de Academische Leergang Innovatie Management Tuinbouw. Schrijf je in voor 16 augustus om deel te nemen.