Een frisse blik van buiten op de Nederlandse tuinbouw - World Horti Center
28.05.2020

Een frisse blik van buiten op de Nederlandse tuinbouw

Henry Gordon-Smith deelt interessante inzichten over Smart Cities en de rol van de Nederlandse tuinbouw tijdens de webinar EAT THIS!

Na in de eerste EAT THIS! webinars vooral Nederlandse visionairs het podium te hebben geboden, stonden in de vierde online sessie van World Horti Center en NethWork twee wereldburgers centraal. De hoofdsprekers van deze sessie was Henry Gordon Smith, founder & CEO van Agritecture. Als ondernemer, geboren in Hong Kong en woonachtig in New York met een expertise in urban agriculture ging hij verder op de visie van Meiny Prins: de noodzaak van voedselproductie in steden.

Volgens Henry Gordon-Smith is de toepassing van tuinbouw in en rond steden is onomkeerbaar. Het zal bestaan uit combinaties van oplossingen; er is géén one-size-fits-all voor tuinbouw in steden. Hij voegt hieraan toe dat tuinbouw in smart cities niet alleen draait om de opbrengst per vierkante meter, maar ook de betekenis van groen voor de stad en haar inwoners in toenemende mate een rol speelt.

Dave Chen, private equity CEO van Equilibrium, was Gordon-Smith's sidekick tijdens dit webinar. Chen deelde deze visie volledig en gaf aan dat de coronacrisis de ontwikkeling naar voedselsystemen gebaseerd op kortere ketens, resilience en gericht op de regio alleen maar zal versnellen. Deze ontwikkelingen gaan grote invloed hebben op de toekomst van tuinbouw. Over de betekenis van deze veranderingen voor de Nederlandse tuinbouw waren Henry en Dave duidelijk: Nederlandse bedrijven leveren kwaliteit en kennis, maar richten zich op conservatieve oplossingen. De huidige veranderingen gaan snel, dit vereist een ‘open mind’ waarbij het aantrekken en opleiden van talenten met verschillende achtergronden en competenties cruciaal is.

Volgende week zal Dave Chen de hoofdspreker zijn tijdens een nieuwe EAT THIS! webinar. Als CEO van investeringsmaatschappij Equilibrium, wat al meer dan $100 miljoen investeerde in tuinbouwprojecten, licht hij zijn visie op "the future of food" verder toe. Klik op onderstaande button voor meer informatie en inschrijven.