Met de stem van nieuwslezeres Noraly Beyer en beelden van een overstroomd De Lier in september 1998 was het direct duidelijk wat het belang van waterbeheersing is. Tijdens het event 'Extremen in balans' dat door Hoogheemraadschap Delfland werd georganiseerd, stond waterbeheersings centraal als thema. Op uitnodiging van hen waren er opvallend veel telers uit Westland, Oostland en zelfs daarbuiten, maar ook toeleveranciers, adviseurs. verzekeraars, overheden en belangenorganisaties bijeen om kennis en ervaring te delen. Iedereen in de zaal was het erover eens dat een herhaling van 1998 voorkomen moet zien te worden, zeker na in mei van dit jaar nog een lightversie na hevige regenval.
Met steeds meer telers de benodigde capaciteit vrijmaken
Het evenement was opgebouwd uit een drietal rondes rondom de thema’s ‘Wateroverlast’, ‘Droogte’ en ‘Maatregelen’. Tijdens de eerste ronde gaf Hugo Vreugdenhil, accountmanager bij het project Rainlevelr, een introductie op het systeem. Daarin aanstipte hij aan dat uiteindelijk het aanleggen van een speciale kleppen wat het Hoogheemraadschap betreft zo snel mogelijk tot de standaardprocedure gaat behoren bij het aanleggen van een nieuw bassin of het vervangen van bassinfolie. Door deze speciale klep in het bassin te plaatsen, wordt er in tijden van extreme regenval ruimte gemaakt voor nieuw hemelwater. Tegen het eind van dit jaar zou het systeem bij zo’n twintig bedrijven in gebruik moeten zijn. Hierop volgde vanuit de telers in zaal de vraag waarom bestaande bassins nog niet in het project betrokken zijn. Dit is nog niet het geval, omdat het Hoogheemraadschap in de beginfase van het project niet het risico wil lopen op het mislukken van de aanleg van zo’n klep in een bestaand bassin.
Al snel ging het vervolgens over volgende stappen zoals het inzetten van ondergrondse waterberging om periodes van droogte te overleven. Jacco Vooijs van LTO Glaskracht Nederland wist te vertellen dat hier in het project COASTAR aan wordt gewerkt. Wilco Wisse van tomatenteler Lans, één van de eersten met een speciale klep, waakte voor het te snel maken voor allerlei vervolgstappen. Hij benadrukte dat er eerst maar eens meer telers bij het project in zijn huidige vorm moeten aansluiten. Daarmee zal de capaciteit die vrijgemaakt moet worden in de aanloop naar hevige regenval beter verdeeld kunnen worden onder de telers onderling. Dat het Hoogheemraadschap daarbij nu de vullingsgraad van bassins kan inzien is volgens Wilco belangrijk, want deze gegevens zijn accurater dan de gegevens van het peilbeheer. Hierdoor is er minder snel reden is voor paniek en hoeven telers niet langer onnodig water af te laten.