Fasten your seatbelts - World Horti Center
04.06.2020

Fasten your seatbelts

Dave Chen schetst een beeld van de tuinbouwsector die binnen 10 jaar een gigantische ontwikkeling doorgaat. Kapitaal is bepalend voor het succes daarin. Tijdens de webinar EAT THIS! vertelt Chen over het huidige speelveld van private equity en investors

Dave Chen, hoofd product development & research van investeringsmaatschappij Equilibrium, nam tijdens de webinar EAT THIS! de deelnemers mee in de wereld van private equity en investment. Hij schetst een beeld waarbij tuinbouw staat voor ingrijpende veranderingen, die de komende 10 jaar het internationale landschap onherkenbaar zullen veranderen. De Nederlandse tuinbouw, stelde Chen, heeft zich decennia lang slowly kunnen ontwikkelen; die tijd is voorbij. De veelheid aan veranderingen die naast elkaar plaatsvinden zal de sector op zijn grondvesten doen schudden: Fasten your seatbelts! Kapitaal is hierbij de bepalende factor volgens Chen. 

Bedrijven zullen antwoord moeten vinden op vragen wat er om hen heen in de wereld gebeurt, welke veranderingen dit met zich meebrengt en hoe hierop ingespeeld kan worden. De sleutel voor succes is volgens Chen de investeringsvraag. Hoe bedrijven aan kapitaal komen om de bijbehorende groeistrategie te financieren?

Met zijn inleiding liet Chen een ander geluid horen dan Henry Gordon Smith, die tijdens een voorgaande EAT THIS! sessie sprak over Smart Cities en de rol van de Nederlandse tuinbouw daarin. Smith zag de ontwikkeling naar een wereld waarin niet alleen de opbrengst per m2 leidend is, terwijl Chen het huidige speelveld liet zien van private equity en investors waarin het continu draait om de afweging tussen risk, time and judgement. Dat dit (mede) de toekomst van tuinbouw gaat bepalen blijkt uit het voornemen van Equilibrium om de komende vijf jaar twee miljard dollar te investeren in de sector.