Frisse en kritische blik - World Horti Center
08.02.2019

Frisse en kritische blik 

Martijn Kort volgt de mbo-opleiding Business & Management en liep stage in de sierteelt bij Intergreen in Engeland

Willem Kramer, hoofd personeelszaken in Nederland, biedt de mogelijkheid om de Lentiz mbo-studenten in meerdere landen stage te laten lopen onder de vlag van de DFG-Group.
“Het is mooi om te zien hoe de collega’s de mbo-stagiaires in de praktijk begeleiden. Op deze manier kunnen de studenten zich ontwikkelen en leren we ook van hun frisse en kritische blik.” Martijn over zijn stage: “Vanuit een bedrijfsopdracht die op mijn opleiding aansluit, mocht ik nagaan of er verbeterpunten te vinden waren aan de logistieke kant van het bedrijf. Ik hield de resultaten bij aan de lopende band met een nieuwe taakverdeling in het maken van de boeketten. Met de nieuwe werkwijze lag de productie 20 procent hoger én nam de werkdruk af.”

Rust bewaren in het gesprek

“Om te weten hoe het bedrijf in elkaar stak, liep ik mee op de planning tot aan de logistieke uitvoering, met iedere week een ander departement. Ik wilde ook ervaren hoe je in de functie van manager de collega’s aanstuurt met de verschillende culturen en meningen in het bedrijf. De communicatie in het team is belangrijk en dus heb ik de gesprekstechnieken van de managers gevolgd. Ik leerde dat je in een begeleidend gesprek niet meteen met een oordeel komt en je de rust bewaart in het gesprek. In de werkcultuur viel het me op dat heel respectvol wordt omgegaan met de collega’s van een hogere leeftijd en met een hogere rol. De Engelsen vinden het leuk om lolletjes te maken en daardoor loopt het samenwerken makkelijk merkte ik. Na een leuke en zeker leerzame tijd is het moeilijker geworden om te beslissen wat ik na deze studie ga doen. Meteen in de sierteelt-sector werken of hier juist in doorstuderen, dat staat nog open.”