Futureproof Rijksmuseumproject - World Horti Center
19.03.2021

Futureproof Rijksmuseumproject 

Creatief project waar studenten de uitdaging aangaan om een prachtig floral design te creëren, geïnspireerd op kunst uit het Rijksmuseum 

Hoe zou een bloemwerk er in de 17e-eeuw uit hebben gezien? Studenten Bloem & Design uit het tweede leerjaar gingen aan de slag met deze vraag en lieten zich tijdens het Rijksmuseumproject inspireren door de 17e-eeuwse Nederlandse geschiedenis. Naast het creëren van een bloemwerk, waren de studenten in dit project verantwoordelijk voor de inkoop, verzorging, uitvoering en de presentatie van het bloemwerk. Zij hebben zich laten inspireren door Dutch Designers via een online workshop van het Rijksmuseum. Na vier weken voorbereiding, konden ze op 8 maart hun eindresultaat delen. Zij toonden een kunstobject, een eyecatcher, kostprijsberekening, aanvullende onderzoeken en verslagen. Al hun voorbereidingen waren terug te zien in het werkproces en de uitvoering. Het eindresultaat was dit jaar dan ook extra bewonderenswaardig.

Reacties studenten

Student Marit Samwel is trots op haar op Piet Mondriaan geïnspireerde Floral Design Arrangement. Zij was superblij met de beoordelaar Hans Hoogerwerf en zijn professionele en studentgerichte manier van beoordelen. Ook alle sponsoren laten weten ook dit jaar diep onder de indruk te zijn en zien de opleiding Bloem & Design alsmaar groeien. Gina van der Vet die samen met Debora Bruinen een belangrijke leidende rol heeft gespeeld bij het inkopen van materialen, heeft haar rol met veel verantwoordelijkheid uitgevoerd.

Een spannende wedstrijd

Merel Brugman van het Rijksmuseum was dit jaar online aanwezig. Zij beoordeelde samen met HansHoogwerf de eindpresentaties. Hans constateerde dat ondanks de competitie ook de noodzakelijke samenwerking op en top was. De spanning in World Horti Center was op 8 maart te snijden. De jury had een lastige taak en maakten uiteindelijk de winnaars bekend: Dewi Ots, Marit Samwel en Silvy Lehner

Het Rijksmuseumproject vond voor de zesde keer plaats. Inmiddels is het project met de studenten van Lentiz MBO Westland een begrip voor het Rijksmuseum. Een prachtige samenwerking tussen de opleiding Bloem & Design van Lentiz MBO Westland en de bedrijven 4-attention, Westland Bloemen Export (WBE), Van Duyvenvoorde Flowers & Plants en Javadoplant. 

Bloem & Design van MBO Westland is een opleiding die de studenten zo veel meer biedt dan alleen de onderdelen Bloem & Design. De studenten werken aan hun professionaliteit door deel te nemen aan projecten als deze die ontstaan in co-creatie met het bedrijfsleven.