Gewasbijeenkomst Poinsettia - World Horti Center
17.01.2020

Gewasbijeenkomst poinsettia

Onderzoek naar bestrijding van Bemisia tabaci

Op 16 januari sloten Glastuinbouw Nederland en ruim 50 poinsettia kwekers het poinsettiaseizoen van 2019 af met een gewasbijeenkomst. Traditiegetrouw brachten zij een bezoek aan de houdbaarheidsproeven bij de uitbloeiruimte van Royal FloraHolland. De rest van het programma vond in World Horti Center plaats. Hier deelde Arthur van den Berg de actualiteiten van Glastuinbouw Nederland. Jeroen Sanders, onderzoeksmanager in World Horti Center, vervolgde het programma. Hij deelde de resultaten van recent onderzoek naar verschillende bestrijdingsstrategieën van de Bemisia tabaci.

De Bemisia tabaci, ook wel de Tabakswittevlieg, kan voorkomen in diverse gewassen. Met name tomaat, aubergine en diverse potplanten zijn vatbaar voor deze plaag. Deze Tabakswittevlieg leeft ongeveer 30 dagen en de volwassen vlieg kan binnen een temperatuur van 25 graden maar liefst 200 eitjes per dag te produceren. Hierdoor kan dit beestje binnen no time een flinke populatie creëren in een kas. Een plaag voor kwekers. Zij zijn gebaat bij een treffende systeemaanpak, om de Bemisia tabaci te weren uit hun gewas.

In World Horti Center werd afgelopen augustus en september onderzoek gedaan naar diverse strategieën om de vlieg te bestrijden. In samenwerking met producenten van hulpstoffen en groene gewasbeschermingsmiddelen, werden verschillende strategieën onderzocht en de populatie van Wittetabaksvlieg gemonitord. Omdat de volwassen vliegen eitjes leggen aan de onderkant van het blad, werden de middelen daar aangebracht.

Jeroen concludeerde dat een groot aantal van de strategieën goed tot zeer goed werken als de juiste spuittechniek wordt toegepast. Groene middelen laten over het algemeen een sterke werking zien, waarbij de hulpstoffen zorgen voor meerwaarde van de middelen. Om het beste resultaat te bereiken is vroeg starten met een strategie belangrijk.

Vanuit kwekers in de zaal werd aangegeven dat er interesse is in een vervolgonderzoek, waarbij de inzet van biologische vijanden van de Wittetabaksvlieg worden onderzoek. Op die manier kunnen zij komen tot een volledige systeemaanpak.