Greenhouse Marketeers berekent footprint WHC - World Horti Center
29.03.2019

Greenhouse Marketeers berekent footprint World Horti Center

Greenhouse Marketeers gaat de footprint van World Horti Center in Naaldwijk berekenen. Het bedrijf brengt niet alleen in kaart wat de milieu-impact van het innovatiecentrum is, maar doet ook aanbevelingen voor verbeteringen. Bovendien gaat World Horti Center de volledige CO2-uitstoot compenseren. 

Sinds januari jl. is Greenhouse Marketeers samen met Fair Flora en Bamboo Village Uganda gevestigd in World Horti Center. Deze drie organisaties vormen een duurzame driehoek binnen de glastuinbouw door de footprint van bedrijven te berekenen, te verbeteren, te compenseren én te vermarkten. Vele bedrijven en organisaties maken al gebruik van deze diensten, World Horti Center volgt nu ook. Henri Potze laat namens Greenhouse Marketeers weten trots te zijn op de samenwerking. “Het is een prachtig project waar wij met veel enthousiasme mee aan de slag gaan.”

Beter, slimmer en duurzamer
Mark Zwinkels laat namens World Horti Center weten eveneens blij te zijn met deze stap. “Bij de bouw van World Horti Center hebben we rekening gehouden met de meest duurzame toepassingen door gebruik van duurzame bouwmaterialen, zoals recyclebaar dubbel glas en zeer isolerend stegdoppelplaat dat 40 procent licht en warmte reduceert. Ook is het gebouw voorzien van vloerverwarming- en koeling die aangesloten zijn op een warmtepomp. Door onze footprint te laten berekenen willen wij onszelf triggeren om nog beter, slimmer en duurzamer te werken en het geeft ons inzicht waar we nu staan”.

World Horti Center laat daarom in kaart brengen wat de milieu-impact op dit moment is en met welke verbeterpunten men aan de slag moet. Het streven is om de footprint vervolgens verbeterd te hebben als volgend jaar opnieuw een berekening wordt gedaan. “Wat ons betreft is het geen vraag of duurzaamheid een belangrijk thema is. Daarom willen wij er proactief mee aan de slag gaan”, aldus Zwinkels.

Compenseren
World Horti Center maakt ook gebruik van de mogelijkheid om de eigen CO2-uitstoot te compenseren. In samenwerking met Bamboo Village Uganda wordt momenteel bamboe aangeplant om de milieu-impact van het innovatiecentrum volledig te neutraliseren. Bamboo Village Uganda is opgericht met het doel om zowel armoede als klimaatverandering te bestrijden. Door het planten en laten groeien van bamboe wordt CO2 uit de lucht geabsorbeerd, waardoor er minder koolstofdioxide in de atmosfeer terecht komt. Zo wordt de opwarming van de Aarde tegengegaan.