Groeien op zakelijk en persoonlijk vlak - World Horti Center
17.12.2018

Groeien op zakelijk en persoonlijk vlak 

Kevin van der Lans volgt de mbo-opleiding Business & Management en liep stage in de Cash & Carry in Londen via het bloemen exportbedrijf J. Van Vliet Cash & Carry Group. 

“Karin Brugman van personeelszaken: “Het was prettig om Kevin als stagiair binnen ons bedrijf te hebben. Het is bijzonder om te ervaren hoe hij in zo’n korte periode gegroeid is, op zowel het zakelijke als het persoonlijke vlak.”

Interviews met klanten

“Als bedrijfsopdracht ontwierp ik brochures over de sierteeltproducten waar Van Vliet in handelt”, zegt Kevin. “Voor een aanvulling op de informatie hield ik telefonische interviews met de klanten in de verre landen. De eerste keer bellen in het Engels was toch even spannend. Het was leuk om te merken dat de klanten van de Cash & Carry’s ook echt iets aan mijn brochures hadden. Mijn Engelse collega’s hadden altijd een vriendelijk praatje, ik kreeg nog net geen drie schouderklopjes voor de dingen die ik deed, groot of klein. Dat voelde goed.

Met inkopers in gesprek

In de Cash & Carry komen de inkopers en ik twijfelde eraan af of mijn Engelse taal voldoende was om hen goed te kunnen helpen. Maar dit ging al snel vooruit doordat ik een weekje meereed met de chauffeurs en ik liep mee in de logistiek om het bedrijf te leren kennen.

In het bedrijf kon ik de vragen steeds vaker beantwoorden en na een tijdje raakte ik gewend aan het registratiesysteem. Met de inkopers sprak ik over hun keuzes voor de inkoop van de verschillende sierteeltproducten. Zo leerde ik ook meer over de kasbedrijven in Nederland waarmee gehandeld wordt, en over de hoge kwaliteit die er is.

In Athene nog een bedrijfsopdracht

De Nederlandse eigenaar van de van Vliet Group kwam tijdens mijn stage langs. We raakten in gesprek over de opbouw van het bedrijf en hoe zijn leven inricht met het vele reizen voor zijn werk. Toen vroeg hij spontaan of het iets voor mij was om naar de Cash & Carry van ‘Van Vliet’ in Griekenland te gaan. Mijn praktijkopleider Jo en ik zagen het idee helemaal zitten en zo mocht ik ook in Athene een bedrijfsopdracht oppakken onder haar begeleiding. Het was leerzaam om binnen een hele korte tijd ook hier mijn weg te vinden. Ik heb het super naar m’n zin gehad met de medewerkers en ik heb nog steeds contact met mijn praktijkopleider, ze is als een vriendin. Na mijn mbo-opleiding denk ik eraan om een vervolgstudie te doen binnen de glastuinbouw en daarna in dit vakgebied te gaan werken.