‘Help jezelf én de wereld’ - World Horti Center
14.08.2018

‘Help jezelf én de wereld’

Delano van Nimwegen slaat twee vliegen in één klap bij Koppert Biological Systems

Hij is 23 jaar, heeft zijn eigen moestuin en droomt van een wereld zonder chemische bestrijdingsmiddelen. Delano van Nimwegen is gefascineerd door alles wat leeft en heeft het al ver geschopt in de wereld van de biologische gewasbescherming.

Na zijn mbo-opleiding Toegepaste Biologie aan de Helicon MBO Geldermalsen werkte Delano aan een wel heel bijzonder project. Bij Rotterzwam - het Rotterdamse bedrijf dat vooral oesterzwammen teelt op koffiedik - werkte hij aan een project om meelwormen te kweken op GFT-afval. “Die combinatie van planten en insecten vond ik zo interessant dat ik besloot om er mijn werk van te maken.” 

Leidinggeven en meewerken
Als Coördinator Biologische Gewasbeschermingsmiddelen stuurt Delano nu de afdeling Plaagkweek aan bij Koppert Biological Systems. “Om biologische bestrijders te kweken moet je ze genoeg ‘plaagbeestjes’ voeren. We kweken hier eigenlijk de beestjes die niemand wil hebben. Simpel gezegd, zorg ik dat alle nodige plaaginsecten op tijd worden gekweekt, geoogst en op de juiste afdelingen terechtkomen.”

Delano werkt mee aan de operationele kweekactiviteiten én geeft leiding aan twintig vaste- en uitzendkrachten. “Dat was best wel even wennen, hiervoor werkte ik als afwasser. Ik deed wat me verteld werd, terwijl ik nu juist de leidinggevende ben en mensen naar mij moeten luisteren. 

Ik ben er blanco ingestapt en leer hier bij Koppert steeds beter hoe je een team moet leiden. Zo leerde ik dat je soms streng moet zijn, wat niet altijd even makkelijk is, zeker bij collega’s die ouder zijn dan ik.

Geen werkdag is hetzelfde. Omdat we werken met natuurlijke processen die afhankelijk zijn van verschillende factoren, is de productie niet altijd even voorspelbaar. Daarnaast kom ik voor allerlei andere uitdagingen te staan. Het komt bijvoorbeeld weleens voor dat de technische dienst zijn handen vol heeft. Als er dan een leiding knapt, is het aan mij om die te repareren. De combinatie van leidinggeven, actief meewerken en inventief zijn bij onverwachte gebeurtenissen houdt het werk lekker afwisselend.”

Help jezelf én de wereld
Delano is trots op zijn huidige functie, maar kijkt al verder vooruit. “Ik wil doorgroeien tot Teeltspecialist, om vervolgens verder te studeren en op de R&D-afdeling te gaan werken. Daar wil ik werken aan nieuwe bestrijders én kweekmethoden. Kijk, ‘nieuwe’ bestrijders bestaan al in het wild, maar hoe kunnen we ze op grote schaal kweken en inzetten in de kas? Juist die vraagstukken, waar de mens nog grote stappen in kan maken, inspireren mij.“ Delano deelt zijn toekomstwens met Koppert Biological Systems: de hele wereld vrijmaken van chemische bestrijders.

De nieuwste stages, traineeships, afstudeeropdrachten en startersfuncties van de grootste innovatieve bedrijven uit de internationale glastuinbouwsector vind je bij ons op de website!