Het is verstandig om over de schutting heen te kijken - World Horti Center
10.02.2021

“Het is verstandig om over de schutting heen te kijken"

Arnold Rouws (Rouws Floriculture Consultancy BV) heeft veel opgestoken van de academische leergang Innovation Management Horticulture.

De Academische Leergang Innovatiemanagement in de Tuinbouw valt in de smaak. De cursus, aangeboden door World Horti Center en Erasmus University, behandelt in zeven lesavonden de theorie en praktijk van innoveren in de tuinbouw. Inmiddels zijn de voorbereidingen voor de vierde en vijfde editie in volle gang. We spreken oud-deelnemer Arnold Rouws van Rouws Floriculture Consultancy BV over zijn ervaring met de academische leergang bij World Horti Center.

Arnold werkt al ruim dertig jaar in de sierteelt. “De laatste vijf jaar was ik commercieel directeur van Intergreen USA en heb ik vijf jaar in Miami gewoond”, vertelt Arnold. “Inmiddels heb ik mijn eigen consultancy bureau, waarbij ik siertelers in Noord-Amerika en Zuid-Amerika adviseer op het gebied van innovation management en assortiment management, maar ook teelttechnisch bijsta met advies over automatisering en robotisering.”

“Ik ben altijd op zoek naar manieren om bij te leren”

“World Horti Center vind ik dus een super initiatief”, aldus Arnold. “Het heeft de uitstraling en functie die we als Nederlandse glastuinbouw nodig hebben. Ik volg World Horti Center op LinkedIn en via nieuwsbrieven, en zo zag ik de Academische Leergang voorbijkomen. Aangezien ik altijd op zoek ben naar manieren om bij te leren, was dat op mijn lijf geschreven.”

“De leergang heb ik als heel prettig ervaren”, gaat Arnold verder. “Echt quality time, en niet alleen vanwege de kennis die je opdoet. Het tijdstip, de locatie, even beginnen met een diner en ook de samenstelling van de groep bevielen me goed. Hoofddocent Jan van den Ende is een superfijne vent, met een goed boek op zijn naam, en ook de andere docenten waren goed voorbereid.”

“Innovatiemanagement stopt niet binnen het bedrijf”

“Enerzijds is het heel prettig om theorie aangereikt te krijgen waar je op kunt terugvallen. Maar ook de praktische kant van de cursus is heel nuttig. Je hoort de ervaringen van je medecursisten en gaat aan de slag met dagelijkse problematiek, hoewel er van mij wel meer presentaties van praktijkvoorbeelden uit de sierteelt in zouden mogen.”

Zelf neemt Arnold een aantal nieuwe tools mee uit de leergang. “Soms zit ik zo vol nieuwe ideeën, dan moet ik leren doseren. Het kanaliseren van de problematiek en aanbrengen van focus is een hele praktische tool voor mij, die ik zeker toepas. Wat pak je wel aan, wat laat je nog even liggen. Het helpt om beter het innovatietraject te selecteren. Daarnaast heb ik ook geleerd dat innovatiemanagement niet stopt binnen het bedrijf. Het is verstandig om over de schutting heen te kijken, wellicht een partner of externe expertise erbij te halen.”

“Wat mij betreft moet World Horti Center niet stoppen bij de Leergang Innovatiemanagement”, besluit Arnold. “Ik wil de organisatie echt uitdagen op het uitbreiden van de modules. Marketing en Social Media zou ook een geweldig onderwerp zijn. De methode, de medecursisten en de locatie maken het een enorm nuttige en superfijne ervaring. Ik heb er zeker veel van opgestoken.”

Meer weten of zelf aanmelden voor de Academische Leergang? Klik op onderstaande button!