Het vijfde ∑-Grow Inside webinar van dinsdag 27 juni stond in het teken van voedselproducerende circulaire steden. Wereldwijd is de trek naar de stad enorm. De VN verwacht dat in 2050 driekwart van de bevolking in steden woont. Maar hoe blijven deze steden leefbaar en hoe worden de inwoners voorzien van voeding? Een professioneel panel van vier dook in dit onderwerp en kwam tot de conclusie dat de legoblokjes beschikbaar zijn, maar dat elke stad of regio om een eigen bouwwerk vraagt.
Elke regio is anders
In het panel zat onder meer Thera Rohling, programmadirecteur van Sustainable Urban Delta. Rohling werkt momenteel met een consortium aan een masterplan voor Singapore. De vraag is welk voedselsysteem Singapore minder afhankelijk maakt van de import van voedsel én haar inwoners voldoende gezonde voeding biedt. Dit vraagt om een duurzaam en productief systeem van het allerhoogste niveau, aldus Rohling. “Maar, zo duidt ze, “elke regio is anders. Dus voor elke regio geldt een ander voedselsysteem. Voor de ene regio is het creëren van banen bijvoorbeeld belangrijk, voor de ander is het relevanter dat lokale boeren efficiënter gaan produceren.” Panellid Desh Ramnath beaamt dit. Hij is voor Dutch Greenhouse Delta vooral actief in India. Ramnath: “Er wordt vaak gezocht naar een one size fits all oplossing, maar die is er niet. Bij iedere stad moet je opnieuw nadenken en beslissen of de aanpassingen die je doet, duurzamer en adaptiever zijn dan de huidige situatie.”
Stad als entiteit
Architect Jago van Bergen van Van Bergen Kolpa ziet in (mega)steden ook entiteiten die een rol kunnen of zelfs moeten gaan spelen in de voedselstrategie. Nu is dat vaak nationaal beleid. “Het stadsbestuur is verantwoordelijk voor het welzijn van haar inwoners. Daar kan de vergroening van de stad een belangrijke bijdrage aan leveren. Om de stad te koelen bijvoorbeeld.” Met prestige gebouwen zoals Agrotopia in het Belgische Roeselare laat Van Bergen zien dat het combineren van verschillende functies in één gebouw kan: voedsel produceren, werken, wonen, leren en elkaar ontmoeten. “Wat we nog goed moeten achterhalen is wat de meerwaarde is van het produceren van voedsel in de stad” aldus van Bergen.