Dat project onderzoekt welke mogelijkheden er zijn om de milieubelasting te verlagen. Een onderzoek met veel praktisch nut, want door steeds strengere regelgeving rondom gewasbeschermingsmiddelen en een toenemende vraag van de consument naar duurzame sierteeltproducten wordt de ´bestrijdingspuzzel´ voor telers en handelspartijen elk jaar complexer.
Om inzicht te krijgen in het vraagstuk heeft Demokwekerij Westland bij een groot aantal sierteeltgewassen residumonsters verzameld van het eindproduct. Hoe hoger de concentratie van werkzame stoffen in het eindproduct, hoe hoger de milieubelasting van het product. In gewassen als cyclaam, roos, lisianthus, kalanchoe, schlefflera, chrysant, hortensia en gerbera zijn er relatief veel residuen aangetroffen. Kortom, daar valt nog veel terrein te winnen.
Naast het verzamelen van residumonsters zijn er op World Horti Center twee effectiviteitsproeven uitgevoerd, vooraf intensief besproken met zowel telers als diverse gewasbeschermingsadviseurs. Op cyclaam (trips) en roos (echte meeldauw) zijn alternatieve bestrijdingsstrategieen onderzocht, die vanwege de preventieve en vooral groene insteek een lagere milieubelasting hebben. Ook zijn proeven gedaan om met hulpstoffen de werking van chemische middelen te versterken.