‘Ik wist dat ik bij Nature’s Pride een succes van mijn project kon maken’ - World Horti Center
25.07.2019

‘Ik wist dat ik bij Nature’s Pride 
een succes van mijn project 
kon maken’

Tom is in 2018 afgestudeerd en nu werkzaam als Supply Chain & Demand Planner. 

Tom van der Haak (23) werkt pas anderhalf jaar bij Nature’s Pride, maar is al onmisbaar binnen het bedrijf. Hij ging na zijn afstudeerproject verder als Productieplanner en werkt sinds vier maanden als Supply & Demand Planner. Tom speelt een belangrijke rol rondom de in- en verkoop van de Ready-to-Eat avocado’s.

“Ik studeerde drie jaar geleden bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, daarna ben ik aan de master Supply Chain Management begonnen. Mijn company-based project (vergelijkbaar met een afstudeerstage), wilde ik graag uitvoeren bij een innovatief en internationaal opererend bedrijf in de agrarische sector. Nature’s Pride reageerde positief op mijn open sollicitatie. In februari 2018 startte ik met mijn project voor de afdeling productieplanning, de afdeling waar ze alle orders plannen over de verschillende verpakkingslijnen. Ik onderzocht slimme technieken om een zo goed mogelijk productieplan op te stellen. Na mijn afstuderen kreeg ik hier een baan als productieplanner aangeboden. Ik kon praktische ervaring opdoen en verder werken aan de uitkomsten van mijn scriptie. Momenteel werk ik aan de implementatie van een nieuw IT-systeem voor de afdeling, waarin deze uitkomsten zijn verwerkt.”

Nieuwe uitdaging

“Begin dit jaar kwam de functie Supply & Demand Planner vrij, die nog beter aansluit bij mijn opleiding. Ik toonde mijn interesse en had zo binnen een half jaar alweer een nieuwe functie. Nu ben ik Supply & Demand Planner voor de productgroep avocado’s, het grootste product van Nature’s Pride. Ik stem vraag en aanbod van de eetrijpe producten zo goed mogelijk op elkaar af. Maanden van tevoren begint het proces om de avocado’s en mango’s naar Nederland te importeren. De avocado’s zijn 3 weken onderweg voordat ze bij Nature’s Pride aankomen. Wij beschikken over een modern rijpingsprogramma en strenge kwaliteitscontroles, die ervoor zorgen dat de avocado’s na 5 dagen perfect rijp zijn voor de verkoop. Om de producten zo vers mogelijk te verkopen, mogen ze maximaal 1 of 2 dagen op voorraad staan. Klanten plaatsen orders vaak 1 dag van tevoren of soms op de dag zelf. Dit betekent dat het product al voor de verkoop gerijpt moet zijn. De kunst is dus om een zo goed mogelijke voorspelling van de vraag te maken, die op het moment van inkoop nog onzeker is."

Drie aspecten die dit werk zo leuk maken

“Ondanks dat we niet of nauwelijks producten uit Westland verhandelen, denk ik dat iedereen in Westland Nature’s Pride wel kent. We zijn een handelsbedrijf met Westlandse affiniteit, dat merk je in de bedrijfscultuur. We werken hard en iedereen gaat er voor de volle 100% voor. Daarnaast groeit Nature’s Pride snel en zijn we marktleider op het gebied van avocado’s. Dát maakt het extra leuk om bij dit bedrijf te werken.”

"Dynamiek, complexiteit en impact zijn aspecten die mijn werk hier zo leuk maken.”

1. Dynamisch proces
“We werken met verse producten die vanuit landen over de hele wereld komen, dat ervoor zorgt dat we op korte termijn veel moeten schakelen. Een avocado die langer onderweg is dan verwacht, vertraagt bijvoorbeeld het proces. Echt geen dag is hier hetzelfde.”

2. Complexe verbindingen
“Als planningsafdeling staan we met veel afdelingen in verbinding, die ook allemaal andere belangen hebben. Het is aan mij de taak de beste oplossing voor de organisatie als geheel te vinden en hén daarvan te overtuigen.”

3. Impact en verantwoordelijkheid
“Ik ben verantwoordelijk voor het onderhouden van de avocadovoorraad. Het is mijn uitdaging om de voorraad in balans te houden. Hoe eerder en beter ik anticipeer op toekomstige uitdagingen, des te beter zal alles op de korte termijn lopen. Uiteindelijk is een goede afstemming van vraag en aanbod cruciaal om aan alle klantwensen te voldoen en daarbij ook om voedselverspilling tegen te gaan.

Nature’s Pride biedt naast leuk werk ook goede kansen om jezelf te blijven ontwikkelen. Zo ben ik ondertussen een opleiding Green Belt gestart op het gebied van Lean Six Sigma. Bij Lean leer je processen in kaart te brengen, verspillingen te definiëren en deze te elimineren. Six Sigma is meer datagedreven, waarbij je leert om met behulp van statistiek de variatie in een proces te verminderen. Het leuke aan deze interne opleidingen is dat werknemers van verschillende afdelingen deelnemen en iedereen het op een eigen manier aanpakt.

Als ik de toekomst bij Nature’s Pride omschrijf, hoop ik dat we koploper blijven op de markt op zowel kwaliteit als kwantiteit. Dan hebben we er een fantastisch mooi pand bij waarin we op een  innovatieve manier onze producten verwerken. Verder zijn wij als afdeling nog verder ontwikkeld, nemen wij nog meer productgroepen onder onze hoede en is ons team versterkt met jonge enthousiaste mensen, die het leuk vinden om zich met complexe vraagstukken bezig te houden.”

Nature's Pride

Nature's Pride is leverancier van 230 unieke groente- & fruitsoorten uit 59 landen. Van Ready-to-Eat en exoten tot de lekkerste bessen en off season producten. Nature’s Pride is met name bekend van de EAT ME avocado’s en mango’s en is met deze producten de grootste importeur en rijper van Europa. We zien het als onze missie om met elkaar de meest unieke en smaakvolle groenten & fruit te leveren. Daarbij is het onze visie om de wereld gezonder en duurzamer te maken.

De nieuwste stages, traineeships, afstudeeropdrachten en startersfuncties van de grootste innovatieve bedrijven uit de internationale glastuinbouwsector vind je bij ons op de website!