Innoveren betekent risico nemen - World Horti Center
29.11.2018

"Innoveren betekent risico nemen"

Inno-Agro; innovatiemakelaar in World Horti Center

Waarom noemen jullie jezelf innovatiemakelaar?

Innovatie heeft de glastuinbouw gebracht waar het nu staat en internationaal heeft Nederland dan ook veel aanzien. Inno-Agro helpt MKB bedrijven met hun technische innovatieprojecten en wij staan als een innovatiemakelaar centraal tussen kweker, toeleverancier en onderzoeker.

Innoveren betekent echter ook risico nemen en in de praktijk zien we vaak dat er veel fout gaat in het traject van idee tot en met een commercieel product. Wij zijn gespecialiseerd in het projectmanagement van innovatieprojecten. Middels ‘lean’ methoden EN simpelweg door met de benen op de grond te blijven, weten wij telers en toeleveranciers op een hoger niveau te krijgen.

Hoe geven jullie invulling aan je rol?

Het team van Inno-Agro bestaat uit 4 personen: Sebastiaan Zwinkels, Joel van Staalduinen, Ilona van Zunderd en Stefan Persoon. We hebben afwisselend een technische, teeltkundige en commerciële, achtergrond. Maar bovenal zijn wij enthousiast over innovatie en de kansen die de glastuinbouw internationaal biedt.

Wij zijn vaak initiator en projectmanager van innovatieprojecten; zowel op het vlak van productontwikkeling als teeltkundig onderzoek. Dat gaat vaak thema gewijs: de afgelopen 10 jaar hebben wij onze sporen verdiend in projecten rondom o.a. LED, substraatloze teelt, Het Nieuwe Telen en CO². Het slim benutten van subsidies is hierbij een belangrijke taak.

Waar liggen volgens jullie kansen?

De laatste twee jaar zijn wij zeer actief in projecten rondom high-tech en de digitalisering van de glastuinbouw. Wij zien grote kansen in toepassingen waarbij artificiële intelligentie wordt gecombineerd met vision technieken. Ook het digitaliseren van de welbekende ‘groene vinger’ en support op afstand is ook belangrijk voor de toeleverende industrie.

Internationaal zie je veel interesse voor glastuinbouw, maar door de branchevreemde investeerders wordt er niet altijd even goed gekeken naar de haalbaarheid. Daarom zijn wij ook hierin actief.

Waarom houdt Inno-Agro kantoor in World Horti Center?

Stefan Persoon: “Ik ben min of meer vergroeid met Demokwekerij Westland omdat ik hier al sinds 2002 actief ben. Het was voor ons dus een logische stap om mee te verhuizen naar het nieuwe pand.” Wij zien grote kansen in het samenbrengen van de participanten. Met elkaar kunnen wij zoveel meer bereiken dan alleen. Om daar meer uitvoering aan te geven, heb ik een voortrekkersrol in de participantenadviesraad: deze raad zal de directie van World Horti Center van advies gaan voorzien.