Is de sierteeltsector klaar voor Brexit? - World Horti Center
08.12.2020

Is de sierteeltsector klaar voor Brexit?

Experts deelden tijdens twee internationale webinars begin December hun visie op de toekomst van de sierteelt na Brexit, met of zonder handelsakkoord.

Op 1 januari 2021 is het dan echt zo ver. Deal of geen deal, de scheiding tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie wordt een feit. Op 2 en 4 december organiseerden we een tweetal Brexitwebinars in samenwerking met FloraCulture International (FCI) en International Association of Horticultural Producers (AIPH). De enorme opkomst van stakeholders uit de sierteeltsector bewees opnieuw hoeveel vragen er nog zijn rondom het Britste vertrek uit de EU. Met als hoofdvraag: hoe bereiden we ons voor op de scheiding?

Er is nog altijd geen handelsakkoord en de toekomst blijft onzeker. Uiteenlopende sprekers - van beleidsmakers tot kwekers - gaven daarom hun visie op de stand van zaken voor de sierteeltsector en de handel met het Verenigd Koninkrijk. De webinar van 2 december richtte zich vooral op de handel in planten, bomen en bloembollen. De internationale sprekers van de tweede webinar op 4 december verdiepten zich in de effecten van Brexit op de teelt en handel in snijbloemen.

Onzekerheid aan beide kanten van het kanaal

Zo schetste Sally Cullimore (beleidsmaker bij Horticultural Trades Association) een beeld van de uitdagingen waar de sierteeltsector in VK binnenkort mee te maken krijgt. Ze voorziet vooral problemen met (ICT-)systemen en administratieve processen die simpelweg nog niet klaar zijn voor de nieuwe situatie. Er moeten werkbare oplossingen komen op het gebied van zaken als grenscontroles, plantclassificaties en fytosanitaire certificaten. En dan is het nog de vraag hoeveel het de sector allemaal gaat kosten.

Stefan Koopman (markteconoom bij Rabobank) uitte op zijn beurt zijn zorgen over de Britse zijde van het kanaal. De wisselwerking tussen de coronapandemie, Brexit en werkloosheidscijfers kan de Britten zwaar op hun dak vallen. Hij stelt dat de stap naar soevereiniteit een negatief effect kan hebben op de economische groei van het land en de aantrekkingskracht van buitenlands kapitaal.

Ook Ian Michell (Flamingo Group UK) voorziet een aantal problemen. Naast de nieuwe importtarieven die kosten voor bedrijven verhogen, is plantgezondheid een belangrijk aspect om naar te kijken. Hij maakt zich zorgen dat de enorme hoeveelheid vracht die het Verenigd Koninkrijk moet gaan verwerken, leidt tot vertragingen in de supply chain. Volgens Michell staat het land voor de uitdaging om meer vracht te gaan opslaan zonder af te doen aan de waarde van beperkt houdbare producten zoals snijbloemen.

Niet alleen Europeanen en Britten krijgen te maken met veranderingen. Augusto Solano (Asocolflores, Colombia) benadrukt dat de internationale supply chain voor bloemen en planten zodanig geïntegreerd is, dat Brexit wereldwijde gevolgen heeft voor de handel. Het Verenigd Koninkrijk is enorm afhankelijk van de import van sierteeltproducten en een groot deel van die import gebeurt nu via andere EU-landen. De Colombiaan wenst dan ook dat de onderhandelingen zo uitpakken dat het huidige systeem zo veel mogelijk intact kan blijven. Hij hoopt dat zo min mogelijke dure en inefficiënte veranderingen nodig zullen zijn.

Zorgen, maar ook voorzichtig optimisme

Nigel Jenney (Fresh Produce Consortium) is het eens dat niemand zit te wachten op kostbare hervormingen. Maar op het moment moet rekening gehouden worden met veranderingen. Het Verenigd Koninkrijk zal bijvoorbeeld geen deel meer zijn van de Europese douane-unie. Importeurs moeten de juiste documentatie hebben en zullen te maken krijgen met fysieke controles. Dus het is ook aan Europa zelf om alle systemen klaar te maken voor de nieuwe situatie. Nigel snapt de zorgen, maar zegt dat uitdagingen altijd kansen bieden. Het Verenigd Koninkrijk blijft voor 90% afhankelijk van import van bloemen en planten, dus wat dat betreft zijn er toekomstkansen genoeg voor de sector.

Tijdens de Brexitwebinars werden allerlei frustraties en onzekerheden geuit over de toekomst, maar er waren ook meer hoopvolle geluiden. De secretaris generaal van AIPH, Tim Briercliffe, benadrukt dat er aan beide kanten van het kanaal hard wordt gevochten om de sierteeltsector zo sterk mogelijk door de Brexit heen te krijgen. “We gaan er met elkaar het beste van maken, ongeacht de uitkomst van de onderhandelingen.”

Webinars terugkijken

Andere sprekers waren Eline van den Berg (Royal FloraHolland), Bruce Harnett (Kernock Park Plants) en Henk Westerhof (Anthos). Benieuwd naar de visies van deze en de andere sprekers over de toekomst van de internationale sierteelt en handel met het Verenigd Koninkrijk na Brexit? Via onderstaande buttons zijn alle presentaties en beide webinars terug te kijken.

Wil je op de hoogte gehouden worden over het laatste nieuws in de tuinbouwsector? Meld je dan nu gratis aan voor het FloraCulture International magazine door op onderstaande knop te klikken.