“Je krijgt beter inzicht in hoe innovatie binnen bedrijven werkt” - World Horti Center
22.07.2021

“Je krijgt beter inzicht in hoe innovatie binnen bedrijven werkt”

Michiel Roelse (TKI Tuinbouw & Uitgangsmaterialen) stak een hoop op van de Academische Leergang Innovatie Management Horticulture

Onlangs organiseerden World Horti Center en Erasmus University de tweede editie van de Academische Leergang Innovatie Management Horticulture. Michiel Roelse, Operationeel Directeur van TKI Tuinbouw & Uitgangsmaterialen, volgde de cursus. “De leergang was goed georganiseerd”, aldus Michiel. “Ik heb veel geleerd van de hoogleraren en van de discussies met de andere deelnemers.”

TKI Tuinbouw & Uitgangsmaterialen is een belangrijke organisatie binnen de glastuinbouw, waar de kennis- en innovatie agenda voor de hele tuinbouwsector wordt opgesteld. Veel partijen – bedrijven, kennisinstellingen en overheden – werken samen in en met TKI Tuinbouw & Uitgangsmaterialen, waarbij de organisatie zorgt voor financiering van onderzoek en valorisatie.

Elk jaar bijscholen

“Wij zijn natuurlijk geen bedrijf met producten”, aldus Michiel. “We zijn semi-overheid. Maar toch wilde ik deze cursus heel graag volgen, om te leren hoe innovatie binnen bedrijven plaatsvindt en hoe je zoiets kunt managen. Deze leergang kwam voorbij via HortiHeroes en sprak me onmiddellijk aan. Ik heb als doel elk jaar iets nieuws te leren en me bij te scholen, daar paste deze Academische Leergang uitstekend in.”

Prettige opzet

“Ik vond de opzet van de cursus heel prettig. We begonnen ontspannen met een etentje, waarbij je met de hoogleraren en de deelnemers praatte over de cursus, maar ook over het werk. Daarna gingen we aan de slag met de theorie.

Die is heel praktisch gemaakt, met veel case studies en voorbeelden. Bovendien ben je constant in gesprek met de docenten en de deelnemers, waardoor de theorie gelijk ontzettend concreet wordt. Ik begrijp nu veel beter hoe innovatie werkt in bedrijven.”

Disruptieve innovatie

“Ons product is eigenlijk onderzoeksfinanciering”, gaat Michiel verder. “Maar ik heb nooit naar mijn organisatie gekeken als bedrijf met producten. Door de cursus leerde ik vanuit een ander perspectief naar ons werk kijken en onze markt, waardoor er direct allerlei ideeën opkwamen voor ons netwerk. We leerden bijvoorbeeld denken in scenario’s, om meer richting aan innovatie te geven. Dat neem ik wel mee. Net als het verschil tussen reguliere innovatie en disruptieve innovatie. Zulke praktische voorbeelden gaven een enorme impuls aan hoe ik over TKI Tuinbouw & Uitgangsmaterialen dacht.”

“Ik beveel de Academische Leergang van harte aan”, besluit Michiel. “Je krijgt een goed inzicht in hoe innovatie binnen bedrijven werkt, op een hele praktische en concrete manier. De cursus is zo opgezet, dat het weinig voorbereiding of leeswerk vooraf vereist, wat ik ook prettig vind. Je gaat direct aan de slag. Een prima bijscholing voor innovatie- en R&D-managers in de glastuinbouw.”

Meer weten of zelf aanmelden voor de Academische Leergang? Klik op onderstaande button!