Kennis en innovatie van World Horti Center naar Erbil, Koerdistan - World Horti Center
03.07.2019

Kennis en innovatie van World Horti Center naar Erbil, Koerdistan

Letter of Intent voor ontwikkeling van kennis- en innovatiecentrum in Koerdistan is ondertekend.

De internationale positie van World Horti Center wordt de komende periode verder uitgebouwd met de ontwikkeling van een World Horti Center in Erbil in Koerdistan. De Koerdische projectontwikkelaar RedYar tekende onlangs een Letter of Intent (LOI) voor de realisatie van een kennis- en innovatiecentrum in Erbil.

De projectontwikkelaar is inmiddels gestart met de bouw van een 75 ha groot food & distributiecentrum, een groothandelscentrum met groente en fruit voor retail en restaurants. Op hetzelfde terrein van dit ultramoderne distributiecentrum wordt in de nabije toekomst het innovatie- en kenniscentrum gebouwd. Bovendien is er volop ruimte voor kassenbouw ingepland zodat er een onafhankelijke positie van voedselproductie en -leverantie in Koerdistan, Irak wordt gerealiseerd.

In de opbouw van Irak blijkt een grote behoefte naar kennis van land-, tuinbouw en veeteelt. De inwoners zijn grootgebruiker van groenten en fruit en voor de oorlogsperiode was Koerdistan, Noord Irak voornamelijk zelfvoorzienend.

Inmiddels wordt op jaarbasis ter waarde van 17 miljard euro geïmporteerd waarvan alleen al bijna € 600 miljoen aan tomaten voor deze regio. Een World Horti Center in Erbil, met de triple helix Onderzoek, Onderwijs en Ondernemers zal bijdragen aan de verdere economische ontwikkeling van het land en zo mogelijk in grote delen van het Midden-Oosten.

Mark Zwinkels van World Horti Center: ‘Voor Nederland betekent dit enorme exportmogelijkheden. Het concept World Horti Center vormt een belangrijk platform voor Nederlandse en buitenlandse bedrijven, waarbij het concept uiteraard zal worden aangepast naar de wensen en behoeften in deze regio. Demokwekerij Westland zal het onderzoek ondersteunen en Onderwijsgroep Lentiz brengt haar kennis in voor (groen) onderwijs. Ook de Nederlandse melkveehouderijsector is bij dit enorme ontwikkelingsproject betrokken. De samenwerking is tot stand gekomen met Willem Cosijn, de Consul- Generaal van Nederland voor Koerdistan”.