De EU en andere overheden willen het fragile vredesproces ondersteunen door het vrijmaken van fondsen. Minister Blok van Buitenlandse Zaken heeft benadrukt dat Nederland een grote rol kan spelen in de Colombiaanse tuinbouwsector. De Colombiaanse ondernemers zullen binnen afzienbare tijd beginnen met de export van tomaten en andere groenten. Echter, het ontbreekt aan de nodige kennis om een internationaal acceptabel product op de schappen te krijgen. En niet te vergeten willen meer en meer mensen ook binnen Colombia een beter en schoner product. Om dit te bereiken is de import van die kennis al ruim geleden begonnen door middel van kennisoverdrachtprojecten.
Eén van die kennisoverdrachtsprojecten die door de Nederlandse overheid wordt gefinancierd, is het zogenoemde “Knowledge & Training Center Colombia for Horticulture”. Het project heeft een aantal speerpunten: het bouwen van een horti-simulator kas, het trainen van trainers en het doorgeven van kennis aan lokale tuinders Verder dient het centrum het grotere doel om de Nederlandse technologie te promoten en de lokale tuinbouw op een hoger plan te brengen.
Nederlandse tuinbouwbedrijven hebben daartoe, op het terrein van UTadeo in Chia een demonstratiekas gebouwd. Op een kleinschalige maar praktische wijze wordt Nederlandse technologie getoond aan de lokale tuinders. Naast dat er in Colombia is gebouwd wordt er ook een horti-simulator-kas gebouwd in het World Horti Center. In deze kas kan men het lokale Colombiaanse klimaat nabootsen en daardoor meer inzicht krijgen hoe de teelt daar verbeterd kan worden. In Nederland staat de kas bekend als de ‘all-climate’ kas en het is onderdeel van de onderzoeksfaciliteiten van Demokwekerij Westland binnen World Horti Center.
Een ander onderdeel van dit project is het trainen van trainers in Colombia. Een tiental Utadeo leraren worden op dit moment onderwezen en zullen een certificaat ontvangen vanuit Lentiz Cursus & Consult. Onderwerpen die door Nederlandse experts behandeld zijn en worden, zijn o.a. klimaatbeheersing, gewasbestrijding, teeltbegeleiding, substraatteelt, irrigatie en bemesting. Maar ook didactiek passeert de revue zodat de kennis op het niveau van de tuinders praktisch wordt doorgegeven.