Leuk om de resultaten te zien! - World Horti Center
09.01.2019

Leuk om de resultaten te zien! 

Freek van Wingerden en Julian Lem liepen stage bij Dümmen Orange in Ethiopië vanuit hun mbo-opleiding Business & Management. Freek vertelt: “Als voorbereiding op onze stage skypeten we met de general manager..."

“We kregen allebei een bedrijfsopdracht om uit te werken en het eindverslag maakten we in het Engels. Een van de taken was om een kwaliteitscheck te doen van de stekjes, gekoppeld aan de winstgevendheid. Tijdens mijn stage kreeg ik ook een aansturende rol in de planning van het oogstproces. Het was leuk om de resultaten te zien!”

Een goed beeld heeft zo z’n voordelen

Julian: “We hebben alle departementen van Dümmen Orange doorlopen zoals de irrigatieafdeling, plantprotectie en monitoring en we leerden de afdeling personeelszaken en export kennen. Het heeft ons echt verbaasd hoeveel handelingen er zijn in het bedrijf. Denk aan de vele intensieve filterprocessen om het water schoon te krijgen in Ethiopië voordat je met het planten van de stekjes start.” Freek vult aan: “We hebben een goed beeld gekregen van de werking van het stekbedrijf en dat heeft zo z’n voordelen. In een toekomstige functie, hopelijk als inkoper/verkoper, kan ik de prijzen van de stekkies nu realistischer inschatten.”

Voorbeeld van een goede stage

Julian: “Ik had nog nooit in een kas gewerkt en ik ben naar Lentiz | MBO Westland gegaan vanwege de regio die hier vol zit met agrobedrijven. Ongemerkt had ik er al een connectie mee en ik heb een bijbaan in de sector. In de toekomst wil ik de groene sector werken. Voor een baan in het buitenland heb ik in instantie niet gekozen omdat ik dacht dat ik alles in Nederland zou missen. Maar nu ik zie wat je kunt opbouwen aan een vriendenkring lijkt het me wel wat.”
Freek over zijn toekomst: “Mijn vader is een tuinder en met hem werk ik al van jongs af aan mee. Deze stage heeft laten zien welke mogelijkheden in het buitenland kunnen liggen. Ik ben ook aan oriënteren op hbo-opleidingen in de agro-business. Marco van der Sar, marketingmanager Dümmen Orange: “Voor ons was dit weer een voorbeeld van een goede stage en hopelijk ook een inspiratie voor andere studenten om een internationale stage in de sierteelt te overwegen.”