Inzoomen boven en onder de grond tijdens Masterclass Aardobservaties - World Horti Center
02.10.2018

Inzoomen boven en onder de grond tijdens Masterclass Aardobservaties

Wat zijn de kansen van aardobservatie en hoe kunnen we satelliettoepassingen in praktijk brengen? Deze vraag stond centraal tijdens de Masterclass Aardobservatie op maandag 24 september in World Horti Center.

Gemeente Westland en Leidschendam-Voorburg organiseerden de masterclass, die werd geopend met een filmpje van NL Space, de koepel waar Nederlandse ruimtevaartpartijen zich onder scharen. Volgens dat filmpje zou innovatie in ons DNA zitten. “Als we de ontwikkelingen en nieuwe oplossingen en innovaties niet bijhouden hebben we het nakijken en dat moeten we zien te voorkomen. Met jullie ervaringen en expertise vormen jullie de créme de la créme binnen de gemeenten om de koppeling te kunnen maken met nieuwe toepassingen en oplossingen voor satelliettoepassingen.” Hierbij refereerde de gemeentesecretaris Lidia Spindler aan de beleidsadviseurs, data- en ICT-deskundigen, en vakspecialisten in de zaal van de negen gemeenten binnen de regio Haaglanden. De gemeentesecretaris nodigde iedereen uit om te verkennen waar de mogelijkheden liggen.

Inzoomen boven en onder de grond: de aarde zonder grenzen

Satellieten, radars, remote control of andere vormen van aardobservatie worden al op grote en kleine schaal gebruikt. Zo kunnen we door de aardkorst heen kijken, ijskappen en land monitoren, schades van droogte en neerslag monitoren, bodemdalingen analyseren, het natuurlijke gedrag van groene gebieden volgen, de groei van gewassen en ‘remote sensing’ van vegetatie toepassen. Deze voorbeelden passeerden de revue tijdens de presentaties van de experts.

Experts van Neoc, Sky Geo en de WUR maakten de deelnemers wegwijs in de terminologie, verschillende toepassingen van aardobservaties en mogelijke oplossingen. Neoc is onderdeel van stichting DotSPACE en een programma voor op geo data gebaseerde informatie. SKY Geo is een spinn-off van TU Delft en maakt gebruik van satellieten om wereldwijd oppervlaktebewegingen te meten.

Workshops

Zo’n 60 beleidsadviseurs, data- en ICT-deskundigen  en vakspecialisten, namen deel aan de Masterclass. Zij zijn vooral aan de slag gegaan in workshops op de thema’s groenvoorziening, luchtkwaliteit, klimaatbestendigheid, waterkwaliteit, wateroverlast, en de omgevingswet. Elk thema is bij de kop gepakt aan de hand van een canvasmodel: van probleemanalyse tot een overzicht van mogelijk passende satelliettoepassingen.