Meelopen met een tuinbouwbaas - World Horti Center
22.02.2019

Meelopen met een tuinbouwbaas

Dave en Isis delen hun ervaringen als ‘directeur voor een dag’

Eind 2018 kreeg een groep ambitieuze studenten via HortiHeroes de kans om een dag mee te lopen met een directeur van een prominent tuinbouwbedrijf. Dave Kroeze liep mee met Marco van Zijverden (Dutch Flower Group). Isis de Wit volgde Eduard Ter Laak (Ter Laak Orchids). Let’s Work is benieuwd naar hun ervaringen en spreekt ze in World Horti Center.

Wat verwachtte je van de dag?

Isis (22 jaar): “Ik kom uit Lisse, de Bollenstreek, en zet tijdens mijn afstudeerspecialisatie in ondernemerschap een modern bloembollenbedrijf op. Ik heb veel geleerd van mijn ouders - die zelf in de bollen zitten - maar heb mijn eigen ideeën over de toekomst van de markt. Een dag meelopen bij een grote speler in de sierteeltsector leek voor mij dé manier om een blik op de toekomst te werpen.”

Dave (23 jaar): “Ik studeer Bedrijfs- en Consumentenwetenschappen aan de Wageningen University & Research (WUR) en specialiseer me in de richting van consumenten. Ik heb vanuit Wageningen affiniteit met de agri business en had al een baantje bij Floweracademy.nl. Met een bijzondere interesse in on- en offline marktontwikkelingen zag ik dit als de ultieme kans om meer te leren van iemand met ervaring in het vak.”

Kwam je verwachting uit?

Isis: “Zoals gehoopt kon ik vraagstukken waar ik zelf mee bezig ben ‘toepassen’ op Ter Laak. Na een bak koffie en een rondleiding gingen we direct aan de slag met zo’n communicatieopdracht. In reactie op de vraag ‘wat kan er anders?’ typte ik twee kantjes vol. Over de huisstijl en branding, maar ook over hun LinkedIn- en Instagramgebruik. Zo was het een leerzaam praktijkvoorbeeld voor mij én kregen ze bij Ter Laak nuttige feedback.”

Dave: “Ik zag de dag bij Dutch Flower Group (DFG) als een mooie kans om onbeschaamd vragen te stellen en nieuwe kennis op te doen. Over bedrijfsstructuur bijvoorbeeld, maar ook over begrotingen en beleidsvraagstukken. “Ik woonde echte vergadering bij, waarover ik natuurlijk niet alles met jullie kan delen. Die openheid maakte de dag voor mij des te interessanter. Als tegenprestatie kon ik DFG helpen met een opdracht, waarbij ik adviseerde op het gebied van online verkoop.”

Wat is je het meest bijgebleven?

Dave: “Vooral de opvallende leiderschapsstijl van Marco. Hij wist alles over elke afdeling en collega en hield persoonlijk contact met alle lagen van de organisatie. Schakelen tussen ‘grote’ en ‘kleine’ onderwerpen was voor hem de orde van de dag. Ik vond het fascinerend hoe hij de hele dag door het bedrijf heen bewoog en mensen niet dwingend, maar in dialoog, motiveerde om stappen te maken.”

Isis: “Bij Ter Laak ging dat net zo. Eduard weet precies waar hij mee bezig is, maar doet er niet te gek over. De omgang op de werkvloer is vriendelijk en informeel. Er heerst geen hiërarchie, iedereen staat op hetzelfde niveau en stimuleert elkaar op een positieve manier om het beter te doen. Het resultaat: hardwerkende mensen zonder burn-outklachten.”

Is een toekomst als directeur bij een grote tuinbouwspeler iets voor jou?

Isis: “Wie weet! De dag bij Ter Laak heeft mijn visie alleen maar versterkt. De vooruitstrevende gang van zaken sluit aan bij mijn ambitie om m’n bedrijf op een moderne manier te laten groeien. Een frisse bedrijfscultuur, meer e-commerce en moderne communicatiemiddelen. Wat blijft is de aloude telersmentaliteit: de handen uit de mouwen steken en niet (te veel) denken maar doen!”

Dave: “Ik houd alle opties nog open, maar een toekomst in de tuinbouw sluit ik niet uit. Na mijn Marketingmaster wil ik rechtstreeks met de consument aan de slag. Mijn dag bij DFG bevestigt in elk geval dat dat in deze sector mogelijk is!”

De nieuwste stages, traineeships, afstudeeropdrachten en startersfuncties van de grootste innovatieve bedrijven uit de internationale glastuinbouwsector vind je bij ons op de website!