Naar een duurzame toekomst, is Ecomodernisme het antwoord? - World Horti Center
02.07.2020

Naar een duurzame toekomst, is Ecomodernisme het antwoord?

Hidde Boersma en zijn visie op de 'future of food'

Na de wervelende presentatie van Jitske Kramer was nu de beurt aan Hidde Boersma om zijn visie op de wereld van voedsel en voedselproductie te geven tijdens de EAT THIS webinar op 1 juli. Hidde, in het dagelijkse leven moleculair bioloog, wetenschapsjournalist en documentairemaker, heeft zichzelf in 10 jaar ontwikkeld tot Nederlands meest vooraanstaande ecomodernist. Ecomodernisten zijn van mening dat modernisering van de maatschappij geen bedreiging voor duurzaamheid is, maar juist duurzaamheid bevordert. Voor Hidde betekent dit het optimaal benutten van zo min mogelijk land; zo blijft meer ruimte over voor natuur. Hoewel studies dit onderbouwen, is het lastig anderen mee te nemen in dit verhaal. Feiten alleen zijn niet voldoende.

In navolging van Jitske Kramer stelt hij: ‘Je moet de waarden van de ander kennen en de juiste taal kunnen spreken; pas dan kun je anderen overtuigen. Dit kan alleen als men jou vertrouwd. De basis voor dat vertrouwen is een geloofwaardig verhaal’. Hoewel Hidde overtuigd is van zijn visie, staat hij open voor andere meningen. Juist omdat het eindoel overeenkomt; een duurzame toekomst van ons voedselproductiesysteem. Strijd over de weg hiernaartoe leidt te vaak tot een status quo en staat daarmee de noodzakelijke verandering in de weg. De uitdaging ligt er het bruggen slaan en verbinden; dit geeft resultaat en daarmee de energie om door te gaan.

Informatie over EAT THIS!, aanmelden voor vervolgsessies en opnames terug luisteren van eerdere sessies klik op onderstaande button.