Oefen je groeimentaliteit - World Horti Center
22.10.2019

Oefen je groeimentaliteit

Iris Pijning over persoonlijke groei in de tuinbouwsector

Of je nu net begint met je productiebijbaan bij Nature’s Pride of in de managersstoel gaat zitten bij Beekenkamp Group, persoonlijke groei staat in de tuinbouw voorop. Groeimentaliteit. Wat is dat eigenlijk? Het Career Team van Let’s Work sprak met Iris Pijning van YoungCapital. In deze gastblog legt ze uit hoe cruciaal zo’n ‘growth mindset’ is voor jouw loopbaan én je werkgever.

In de tuinbouwsector zijn het niet alleen de planten die moeten groeien. Automatisering heeft impact op de manier waarop we werken en innovatie gaat sneller dan ooit. Om hier handig mee om te gaan, is het belangrijk dat je als werknemer ook aandacht besteedt aan je eigen groei. Intelligentie en ervaring zijn natuurlijk een mooie basis, maar je moet je kennis en capaciteiten wel inzetten om je te blijven ontwikkelen. Als je nieuwe dingen probeert, kan het wel eens fout gaan. Maar van fouten leer je het allermeest, dus je moet deze wel durven maken. En daar heb je de juiste mentaliteit voor nodig.

Groeien of vast blijven plakken

De mentaliteit waar in de wetenschap het gunstigst over gesproken wordt, is de groeimentaliteit. Deze groeimentaliteit wordt ook wel de growth mindset genoemd en staat tegenover de fixed mindset. Je mentaliteit is niet zwart of wit, maar zit ergens tussen twee uitersten in. Mensen die meer gebruik maken van een fixed mindset geloven dat intelligentie, capaciteiten en talenten vastliggen. In dat geval heeft het weinig zin om door te zetten wanneer iets niet lukt. Maar als je niet doorzet, kun je jezelf niet verder ontwikkelen. Zo bevestig je je eigen fixed mindset, maar word je nooit beter in iets wat in eerste instantie niet lukte.

Mensen die meer werken met een growth mindset geloven juist dat ze zichzelf kunnen ontwikkelen. Ze weten dat je van oefenen beter wordt en zijn niet bang om nieuwe dingen te proberen. Fouten maken hoort daar gewoon bij. Daarvan leer je juist heel veel! Waar mensen met een fixed mindset veranderingen op hun werk vaak zien als een bedreiging, zien mensen met een growth mindset veranderingen als een kans om nieuwe dingen te leren. In een sector vol met innovatie is je mindset dus echt cruciaal!

Oefen je groeimentaliteit

Wat je mentaliteit is, kan afhangen van de situatie. Soms durf je bijvoorbeeld niet om hulp te vragen - een teken van een fixed mindset -, terwijl je wel graag uitdagingen aangaat: een teken van een growth mindset. De eerste stap naar het ontwikkelen van je growth mindset, is accepteren dat je deze misschien even moet oefenen. Hier wat puntjes waar je aan kan werken:

●     Denk aan talent en persoonlijkheid als maakbare eigenschappen. Je beslist zelf wie je bent en met de juiste inzet kun je alles bereiken wat je wilt.

●     Probeer uitdagingen aan te gaan. Lukt iets niet meteen? Blijf proberen en vraag om hulp.

●     Wees niet bang om deze hulp te vragen aan collega’s die gespecialiseerd zijn in hetgeen waar je op vast loopt. Van experts leer je het meest.

●     Maak je een foutje? Geen punt! Dat gebeurt wanneer je bewust het uiterste in jezelf opzoekt. Neem de ervaring mee in je volgende poging.

●     Wanneer een collega een groot succes boekt en in de spotlights gezet wordt, is dat positief voor iedereen. Succes is niet schaars, dus gun het ook aan anderen. Vraag je collega straks wat haar geheimen zijn, misschien doe je daar zelf weer inspiratie van op.

Ook als je de growth mindset eenmaal onder de knie hebt, ben je nooit klaar met leren. Maar dat is juist het punt! Zet je altijd volledig in, ook al heb je ergens op het eerste oog geen aanleg voor. Als je blijft werken aan je persoonlijke ontwikkeling, is je best doen nooit verspilde moeite!

Wil jij je ook blijven ontwikkelen? Kijk eens op Let’s Work, misschien vind je wel dé droombaan waar jij verder kan groeien.

De nieuwste stages, traineeships, afstudeeropdrachten en startersfuncties van de grootste innovatieve bedrijven uit de internationale glastuinbouwsector vind je bij ons op de website!