Pete Hoekstra maakt kennis met Nederlandse tuinbouw - World Horti Center
01.05.2019

Pete Hoekstra maakt kennis met Nederlandse tuinbouw

Tuinbouwexperts ontvangen Amerikaanse ambassadeur in World Horti Center

In de aanloop naar de Global Entrepreneurship Summit (GES) bracht de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra op 1 mei een bezoek aan World Horti Center. Centrale thema’s op de GES zijn voedsel, water, energie en gezondheid. Dutch Greenhouse Delta is voor de hortisector het centrale aanspreekpunt voor deze internationale top. Om alvast kennis te maken met het glastuinbouwcluster, was Hoekstra door Dutch Greenhouse Delta uitgenodigd. 
 
Pete Hoekstra, de Amerikaanse ambassadeur in Nederland, werd met zijn delegatie ontvangen door Eric Egberts, CEO van Dutch Greenhouse Delta, en Erwin Cardol, directeur van World Horti Center. In een rondetafelgesprek met vertegenwoordigers van Nederlandse tuinbouwbedrijven kwamen de Nederlandse en Amerikaanse vraagstukken over tuinbouw aan bod. Het handelsklimaat tussen beide landen was het centrale thema.
 
Eric Egberts, CEO Dutch Greenhouse Delta: "Hoekstra was zeer geïnteresseerd in de ontwikkeling van de Nederlandse tuinbouw. Ook vroeg hij ons hoe we de Nederlandse tuinbouwsector wereldleider kunnen laten blijven. Daarnaast hebben we gesproken over de eigen Nederlandse productie versus de import van versproducten. Tot slot hebben we vanuit DGD de wens kenbaar gemaakt om meer samen te werken met Amerikaanse partijen als het gaat om vertical farming. Dat is in de VS flink in opkomst."

Andere deelnemers aan het rondetafelgesprek waren Mike Vermeij (BOM Group), Maren Schoormans (Priva), Evert Hamblok (Koppert Biological Systems), Klaas de Haan (Axia Seeds) en Mart Valstar (Best Fresh Group). 

Na het rondetafelgesprek maakte het gezelschap een tour over de beursvloer in World Horti Center, waar andere leden van DGD verschillende korte pitches hielden. Pete Hoekstra leerde meer over de Nederlandse tuinbouwambities van DOOR, Floricultura, Dümmen Orange, Certhon, Dutch Greenhouses en SPX Flow. Tot slot namen ze een kijkje in de All Climate Greenhouse, waarin de teeltomstandigheden van waar ook ter wereld gesimuleerd kunnen worden.
Het bezoek van de Amerikaanse delegatie werd afgesloten met een gezamenlijke lunch.  

Over Dutch Greenhouse Delta
Dutch Greenhouse Delta is opgericht in september 2018 om de Nederlandse glastuinbouwbouwsector wereldwijd te vermarkten. De stichting heeft daarbij een focus op grootschalige complexe projecten en vraagstukken over voedsel en sierteelt in de groeiende megasteden. Op dit moment zijn veertien glastuinbouwbedrijven, Rabobank en twee brancheorganisaties, AVAG en LTO Glastuinbouw Nederland, aangesloten. Meer dan honderd bedrijven uit het glastuinbouwcluster zijn daarmee vertegenwoordigd. Alle partners leveren een bijdrage om de activiteiten van de stichting te realiseren.
 
Over GES
Samen met de Verenigde Staten van Amerika organiseert ons land op 4 en 5 juni de negende editie van de Global Entrepreneurship Summit (GES). Tijdens de GES komen zo’n 2.000 ondernemers, investeerders en andere participanten vanuit de hele wereld bij elkaar in het Haagse World Forum. Naast het bevorderen van internationaal ondernemerschap wordt ook gezocht naar oplossingen voor concrete internationale maatschappelijke vraagstukken. De inhoudelijke thema’s zijn voedsel, water, energy, gezondheid en connectiviteit. Voorafgaand aan de GES wordt er door ondernemers binnen de genoemde thema’s gestart met zogenoemde challenges. 

Foto's: Rolf van Koppen Fotografie