Premier Kazachstan bezoekt Nederlandse glastuinbouw - World Horti Center
31.10.2019

Premier Kazachstan bezoekt NL glastuinbouw  

Op woensdag 30 oktober bracht de premier van Kazachstan, Askar Mamin, een bezoek aan Nederland. Hij was op uitnodiging van premier Rutte in ons land. Aangezien high-tech tuinbouw steeds belangrijker wordt in Kazachstan, bezocht Mamin ook World Horti Center. 

De veertien koppige delegatie, waaronder de premier, de minister van landbouw Omarov Saparkhan en de minister van handel Bakhyt Sultanov, maakte in het innovatiecentrum kennis met vooraanstaande bedrijven uit de sector. Mamin kreeg een rondleiding in World Horti Center (WHC), door Joep Hendricks, directeur WHC en Bouke Arends, burgemeester van Westland. 

Kazachstan biedt tal van kansen voor Nederlandse glastuinbouwbedrijven. De overheid van Kazachstan wil namelijk haar ondernemersklimaat verbeteren en zet in op het ontwikkelen van de tuinbouwsector, door de import van agrarische producten te vervangen voor lokaal geteelde producten. Hiervoor is behoefte aan kennis, techniek en samenwerking met Nederlandse bedrijven binnen de glastuinbouwsector.  

Door een bezoek aan World Horti Center werden contacten gelegd met potentiële partners, waaronder Van der Ende Groep, Codema Systems, Ludvig Svensson, BOM Group en Priva. Centraal tijdens het bezoek stond de uitwisseling van kennis tussen studenten en bedrijven, zoals in de All Cllimate Greenhouse waar de nieuwste technieken werden gedemonstreerd. Tijdens de rondgang werd ook aandacht besteed aan de kracht van samenwerking en het belang van goed opgeleid personeel.    

In de middag werd er onder toeziend oog van premier Rutte en premier Mamin een overeenkomst getekend voor de bouw van een agropark in Kazachstan, waarbij zeven Nederlandse glastuinbouwbedrijven betrokken zijn. Zij hebben als lid van Dutch Greenhouse Delta een consortium gevormd om dit agropark te realiseren.