Scholieren worden warm gemaakt voor tuinbouw tijdens eerste Food Future Economics Day - World Horti Center
12.11.2018

Scholieren worden warm gemaakt voor tuinbouw tijdens Food Future Economics Day

De Westlandse tuinbouwsector biedt volop carri√®rekansen voor duizenden scholieren. 

Om jongeren te interesseren voor deze sector en de bijdragen die zij aan de VN-doelen kunnen leveren, organiseerden ISW Gasthuislaan en Inholland Delft de eerste Food Future Day. Vrijdag 9 november leerden ruim 70 havo-4 leerlingen hoe zij wereldverbeteraar kunnen worden in hun toekomstige loopbaan door een inspirerend programma in World Horti Center en bij Koppert Cress.

Hogeschool Inholland heeft een convenant met ISW gesloten om samen met het bedrijfsleven jongeren te interesseren voor de tuinbouwsector. In Westland is 74% van de Nederlandse toptuinbouwbedrijven gevestigd. Vanuit het cluster wordt er een enorme bijdrage geleverd aan wereldvraagstukken en de VN-doelen, zoals duurzame productie van gezonde voeding. Dat betekent dat er in de eigen regio volop carrièrekansen zijn voor duizenden scholieren en zij ook echte wereldverbeteraars kunnen worden. Niet alleen op het technologische (bèta) vlak, maar ook de bedrijfseconomische kant van de tuinbouwsector schreeuwt om jong talent. Hogeschool Inholland biedt met Food Commerce and Technology en Tuinbouw & Agribusiness twee unieke hbo-opleidingen aan die goed aansluiten op de arbeidsbehoefte bij bedrijven. Deze opleidingen laten momenteel al groei in studenten zien. De volgende stap is om de interesse bij scholieren voor de tuinbouw aan te wakkeren.

Dit jaar vond voor het eerst een inspiratie-event als pilot plaats: “Food Future Day”. Op vrijdag 9 november namen 70 havo-4 leerlingen van ISW Gasthuislaan deel aan een verrassend en uitdagend programma om kennis te maken met de sector.

Ze startten de ochtend in World Horti Center met een hbo-college ‘Feeding Mega Cities’. Daarna gingen de scholieren, onder leiding van Inholland studenten, aan de slag met cases over voedselschaarste. ’s Middags bracht de groep een bedrijfsbezoek aan Koppert Cress, waarbij ze alles te weten kwamen over de schakels in de keten. Door deze interactieve dag komen de jongeren op een leuke manier (voor het eerst) in aanraking met de sector.

Charlotte de Jong is docent Economie bij ISW Gasthuislaan: “ISW Gasthuislaan vindt het erg belangrijk om de leerlingen te laten zien wat er allemaal buiten de school gebeurt. In het Westland liggen, nu en straks, heel veel (carrière)kansen voor onze scholieren en we willen hen hier graag al vroeg mee in aanraking brengen.”

Maarten Crum is manager werving van Hogeschool Inholland Delft: "Ik ben in 2017 in de food- en tuinbouwsector beland en er is een hele wereld voor mij open gegaan. Wat een gave, innovatieve wereld is dit! De sector biedt echt enorme baankansen aan onze studenten. Sterker nog: een groot deel van onze studenten wordt al tijdens de studie gevraagd om na het afstuderen eens te komen praten."

Westland Marketing ondersteunt ISW en Inholland met deze pilot. Angelique de Wit: “We moeten als sector talent kweken. Dat begint bij de juiste vervolgopleidingen op alle niveaus afgestemd op de behoeften van bedrijven. Het interesseren en motiveren van scholieren is de volgende logische stap. We hebben als sector de jeugd nodig. Zij kunnen echt wereldverbeteraars worden.”