‘Het is niet mijn bedrijf, maar zo voelt het wel’ - World Horti Center
13.02.2019

‘Het is niet mijn bedrijf, maar zo voelt het wel’

Jeffrey Meijler liep stage in Brazilië en blijft daar voorlopig hangen

Met het oog op plantwelzijn, uitbreiding en interesse in nieuwe lokale markten is de Nederlandse orchideeënveredelaar Sion sinds 2015 actief in Atibaia, Brazilië. Jeffrey vertelt via Skype over de bijzondere start van zijn tuinbouwcarrière, waarbij hij de dagelijkse leiding van dit Braziliaanse filiaal voor zijn rekening nam.

Anders dan bijvoorbeeld in de VS, hebben Nederlandse kwekers zich in Brazilië niet verspreid door het hele land. Net als in Westland hebben ze met de jaren een tuinbouwcluster opgebouwd: Holambra.

Buitenlandse smaak te pakken

En dat is precies waar Jeffrey terecht kwam tijdens zijn eerste stage, toen nog bij een andere kweker,  tijdens de opleiding Tuinbouw & Agribusiness. “De stagelocatie leek me perfect. Een echte buitenlandervaring met de voordelen van een Nederlandse baas. Ik kon mijn stageverslag bijvoorbeeld gewoon in het Nederlands schrijven.”

Na zijn positieve ervaringen en een mooie schoolreis naar China, had Jeffrey de smaak te pakken en besloot hij ook voor zijn afstudeerstage verder te kijken dan eigen land. “Ik werkte toen al bij Sion en wist dat ze een nieuwe locatie in Atibaia (nabij Holambra) hadden geopend. Inmiddels bekend met het gebied, voelde ik er wel wat voor om terug te gaan voor een afstudeerstage. De stageopdracht was echter bijzonder: ik mocht afstuderen bij Sion, mits ik de intentie had om na afloop te blijven. Sion gaat graag langetermijnrelaties aan met haar werknemers.”

Jeffrey moest er even diep over nadenken, maar ging met goede moed de uitdaging aan. “Als ik niet was gegaan zou ik me altijd blijven afvragen hoe het had kunnen zijn!” Zodoende boekte hij zijn ticket en begon zijn volgende buitenlandse avontuur. Hij studeerde af en bleef, zoals beloofd, in Brazilië. Hij begon met een ‘proefperiode’ van drie jaar.

De tijd vliegt voorbij

Inmiddels werkt Jeffrey alweer 1,5 jaar op locatie. Hij heeft geen spijt van zijn keuze, maar ervoer de eerste periode wel als een ware vuurdoop. “Ik ben eindverantwoordelijk over alles wat hier gebeurt. Mijn werkdagen zijn dan ook zeer divers, het ene moment ben ik bezig met plantjes in de kas. Het andere moment bezoek ik klanten of neem ik sollicitaties af. In het begin wist ik niet altijd waar ik moest beginnen, zeker wanneer meerdere zaken snel opgelost moesten worden. Ik ging dan na wat het belangrijkst was. Als dit mis gaat, wat zijn dan de ergste gevolgen?”

Al snel wist Jeffrey welke omringende collega’s konden helpen bij bepaalde vraagstukken en leerde hij een aardig woordje Portugees. Beide zaken zijn van belang om efficiënt te werken. “Als ík het niet oplos, doet niemand het. Dat klinkt misschien eenzamer dan het is hoor! Als het erop neerkomt sta ik er heus niet alleen voor. Ik krijg regelmatig bezoek uit Nederland en word op afstand goed ondersteund bij alles wat ik doe.”

Heimwee? Nee hoor!

“Of ik na deze drie jaar langer blijf? Dat is nog lastig te zeggen. Voor mij is het belangrijk dat ik met een voldaan gevoel wegga. Momenteel kan ik nog niet zomaar alles doorgeven. Tot het moment waarop dat wel kan en zolang ik het gevoel heb dat ik hier vooruit blijf gaan, zal ik niet snel vertrekken. Hoewel het niet mijn bedrijf is, voelt dat wel zo en daar ga ik met grote verantwoordelijkheid mee om.”

Bovendien heeft Jeffrey het privé prima naar zijn zin. “Ik heb een vriendin, vrienden en een behoorlijk tuinbouwnetwerk waarmee ik regelmatig een biertje drink. De sfeer is hier top en je komt overal bekenden tegen, soms kom ik zelfs tijd tekort voor alles wat ik wil doen. Inmiddels voelt het hier echt als thuis. Alhoewel, als de zon schijnt en ik op een terras zit met vrienden, dan komt er nog altijd een soort vakantiegevoel naar boven!”

De nieuwste stages, traineeships, afstudeeropdrachten en startersfuncties van de grootste innovatieve bedrijven uit de internationale glastuinbouwsector vind je bij ons op de website!