Startsein voor Chinees High-Tech Agriculture Park met Horti Center - World Horti Center
16.10.2018

Startsein voor Chinees High-Tech Agriculture Park met Horti Center 

Dutch Greenhouse Delta geeft samenwerking met Jiashan Sino-Dutch Industrial Park vorm met strategisch memorandum.

Nederland en China gaan de komende jaren nog intensiever samenwerken op glastuinbouwgebied. Voor aanvang van het China-Netherlands Business Forum in Den Haag heeft Dutch Greenhouse Delta een strategische samenwerking gesloten met Jiashan Sino-Dutch Industrial Park. In de economisch belangrijkste delta van China ontwikkelen zij het Sino-Dutch High-Tech Park. Dit innovatiepark krijgt bovendien een replica van World Horti Center. De ondertekening van deze 'memorandum of understanding' geschiedde in het bijzijn van de Chinese premier Li Keqiang en minister-president Mark Rutte. 

Nederland is internationaal marktleider in de glastuinbouw met een sterk cluster in Westland. Tussen Aziatische landen is er al decennia uitwisseling om met ‘onze’ kennis en hightech innovaties om op een duurzame manier voedsel en bloemen te telen. Sino-Dutch High-Tech Agriculture Park en Horti Center vormen in de toekomst het platform voor een intensievere uitwisseling van kennis en technologie.

Het Nederlandse bedrijfsleven krijgt in China daadwerkelijk ruimte om de meest geavanceerde glastuinbouwprojecten te demonstreren. Op een oppervlakte van 420 hectare, vergelijkbaar met 10% van het Westlandse glastuinbouwareaal, wordt binnen vijf jaar het High-Tech Agriculture Park gebouwd. Het is een onderdeel van Jiashan Sino-Dutch Industrial Park dat sinds 2014 in ontwikkeling is.

Hein van der Sande, voorzitter Dutch Greenhouse Delta: “Deze ‘memorandum of understanding’ is het startsein en een echte impuls voor de Nederlandse glastuinbouwsector. Nu kunnen we kennisuitwisseling en business development nog verder intensiveren. We kijken uit naar langdurige strategische samenwerking op alle fronten, van R&D tot educatie, marketing tot technologie. Waarbij een Horti Center in Sino-Dutch High-Tech Agriculture Park het belangrijkste platform wordt voor het glastuinbouwcluster daar.”

Eind november reist een delegatie van Dutch Greenhouse Delta naar Jiashan om de overeenkomst en planning verder te concretiseren in samenspraak met overheid, potentiële investeerders, telersverenigingen en retail.