Supply chain voor iedereen - World Horti Center
30.09.2019

Supply chain voor iedereen

5 tips voor de toekomstige procesverbeteraar

Pascal Jongejan (24) is Supply Chain Planner bij SuperFlora. Met een aantal bijbanen in de kas - onder andere bij kiemgroentenspecialist Koppert Cress - werkte hij zich al tijdens zijn vwo en studie Bedrijfskunde omhoog in de tuinbouwsector. Na een master Supply Chain Management wist hij het zeker: “Grote processen begrijpen en verbeteren, daar word ik blij van.” Hoe hij dat doet? Pascal geeft 5 tips aan de nieuwe lichting Supply Chain Planners.

1. Begin met kleine verbeteringen

Net als Intergreen, levert SuperFlora bloemen aan de Engelse retail. Als Supply Chain Planner bestudeert Pascal stap voor stap hoe elk proces achter de levering van Afrikaanse producten in elkaar zit. “Het is een ingewikkeld proces met veel stappen. Bloemen uit Afrika, Zuid-Amerika en Europa komen samen in Engeland, worden verwerkt tot boeketten en doorgestuurd naar de eindbestemming. Stel dat stap één of twee niet helemaal lekker loopt, dan kan dat grote gevolgen hebben op de rest van het proces. Aan mij de uitdaging om de minder efficiënte stapjes op te sporen en te verbeteren. Juist die kleine aanpassingen hebben vaak veel impact.”

2. Zien is weten

Om écht te weten hoe een proces loopt, moet je er zelf bij zijn. Op eigen initiatief reisde Pascal eerder dit jaar naar Engeland om daar een week mee te lopen met zijn overzeese collega’s. “Met de vragen ‘Hoe doen we het daar en hoe kunnen we efficiënter te werk gaan?’ in het achterhoofd, speurden we samen al snel een probleem op. Productiemedewerkers op de werkvloer liepen namelijk onnodig veel. De looplijnen tussen de voorraad eindproducten en de inlaadstations liepen te veel door elkaar. Door die lijnen te ontwarren, besteden de Engelse werknemers nu minder tijd aan onnodige wandelingen en werken ze efficiënter. En wat mooi meegenomen is: die opgedane kennis kunnen we nu ook toepassen op andere afdelingen, zoals bij onze voorraad losse bloemen.”

3. Werk samen en verbind mensen

In Pascals functie moet je goed overzicht kunnen houden. Hij werkt samen met allerlei partijen, van het productieteam tot het commercieteam. 

“Het is de kunst om precies te weten wie je waarvoor kunt inzetten en welke kennis je met z’n allen in huis hebt. Ik hou ervan om mensen te verbinden en daar het meeste uit te halen. Door dan gezamenlijk iets op te pakken in plaats van in je eentje wat aan te modderen, bereik je veel meer. Met z’n allen zorgen we dat we goed presteren.

4. Denk groot

Na 1,5 jaar bij Superflora, weet Pascal ook wat hij aan zijn andere collega’s binnen Dutch Flower Group (DFG) heeft. DFG - waar SuperFlora deel van uitmaakt - is een grote familie. We maken dan ook dankbaar gebruik van elkaars kennis en werken waar mogelijk samen met onze zusterbedrijven. Bijvoorbeeld wanneer onze processen op een bepaald vlak overlappen. Deze manier van werken past bij mij. Als ik een proces efficiënter wil maken en de oplossing ligt breder dan onze organisatie, dan kan ik nog verder ‘uitzoomen’ om te kijken of we het DFG-breed kunnen aanpakken.”

5. Kijk verder dan de gebaande paden

Door tips 1 t/m 4 toe te passen, houdt Pascal automatisch tijd over om naar nieuwe kansen en mogelijkheden te zoeken. “Naarmate ik steeds efficiënter ga werken, heb ik meer uren over om andere zaken op te pakken. Hoe kan ik het bedrijf en mezelf verder helpen? Door de ruimte die ik hier krijg om zelf initiatief te nemen en veranderingen aan te sturen, denk ik steeds vaker na over de volgende stap in mijn carrière. Grote processen overzien en mensen verbinden, dat ligt mij gewoon. Op de korte termijn heb ik in elk geval al een persoonlijke uitdaging voor de boeg. In januari 2020 ga ik meedoen met HortiHeroes. Nieuwe mensen, nieuwe ideeën en een pittig programma, leuk! Over de inhoud van mijn project kan ik natuurlijk nog niks vertellen…”

Ben je geïnspireerd door de carrièrestart van Pascal? Het team van SuperFlora zoekt regelmatig nieuwe collega’s.

 

De nieuwste stages, traineeships, afstudeeropdrachten en startersfuncties van de grootste innovatieve bedrijven uit de internationale glastuinbouwsector vind je bij ons op de website!