Top innovatie in een prachtige sector - World Horti Center
15.03.2022

'Top innovatie in een prachtige sector!'

Henk Staghouwer, de kersverse minister voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, bracht op maandag 14 maart een bezoek aan de Nederlandse tuinbouw. 

Op maandag 14 maart bracht Henk Staghouwer, de kersverse minister voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, een bezoek aan de Nederlansde tuinbouw. Zijn werkbezoek startte hij met een werklunch en rondleiding in World Horti Center. Aansluitend bracht hij een bezoek aan groenteveredelingsbedrijf Rijk Zwaan, kweker en verpakkingsbedrijf Beekenkamp Group en Koppert Biological, een bedrijf gespecialiseerd in biologische bestrijding en bestuiving. 

De minister werd tijdens een rondgang in World Horti Center door studenten, onderzoekers, ondernemers en belangenorganisaties bijgepraat over maatschappelijke thema’s waar de innovatieve tuinbouwsector gezamenlijk oplossingen voor biedt, zoals: Big Data, robotisering, gezonde en veilige producten, water, schoon en efficiënt transport, energie en onderzoek.

De minister ging in gesprek met vertegenwoordigers vanuit onder andere Greenports Nederland, MBO Westland, de gemeente Westland, provincie Zuid-Holland en het bedrijfsleven en blikt kort terug op zijn bezoek aan World Horti Center: "Top innovatie in een prachtige sector". 

Jaap Bond, boegbeeld van Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen: “Ons land is het hoofdkantoor van een bijzondere multinational die bestaat uit duizenden mkb-bedrijven en internationaal toonaangevende kennisinstellingen. Het tuinbouwcluster heeft een belangrijke regiefunctie in de handel en is bovenal dé innovatieve kraamkamer van duurzame oplossingen voor wereldwijde maatschappelijke problemen op gebied van voeding en groene leefomgeving. Onze innovaties gaan de hele wereld over.”

Aansluitend bezocht de minister Rijk Zwaan en Beekenkamp, twee toonaangevende bedrijven in de groente- en sierteeltveredeling. Nederland behoort tot de absolute wereldtop als het gaat om het ontwikkelen van nieuwe plantenrassen die beter bestand zijn tegen ziekten en plagen, die robuust zijn in tijden van onvoorspelbare en veranderende weerpatronen en die voedsel- en siergewassen van hoge kwaliteit produceren. De minister sloot zijn werkbezoek af met een bezoek aan Koppert Biological BV, wereldmarktleider op het gebied van duurzame gewasbescherming.