Van jongs af aan had ik al de ambitie om in de tuinbouwsector te gaan werken - World Horti Center
29.04.2021

"Van jongs af aan had ik al de ambitie om in de tuinbouwsector te gaan werken"

Yara Alderden (22 jaar) is alumnus van de opleiding Horti Technics & Management van Lentiz | MBO Westland. We spreken haar over de lessons learned tijdens de opleiding en haar ambities voor de toekomst. 

Yara had van jongs af aan al de ambitie om in de tuinbouwsector te gaan werken. Ze merkte dat er regelmatig verbaasd werd gereageerd dat zij als vrouw in de tuinbouw werkt. “Het idee dat je alleen maar met je handen in de grond zit en vies wordt, klopt helemaal niet. De tuinbouw is juist een hele brede sector waarin iedereen zijn plek kan vinden!”, zegt Yara.

Na de middelbare school is Yara gestart met de teeltopleiding in haar woonplaats Aalsmeer. Omdat deze opleiding niet helemaal aansloot op haar wensen, maakte zij de overstap naar de opleiding Horti Technics & Management bij Lentiz | MBO Westland. Deze overstap is een schot in de roos geweest! “Hier heb ik met veel plezier mijn tweede en derde leerjaar gevolgd. Het was voor mij qua reistijd wel een extra investering; ik was dagelijks 2 uur onderweg, maar dit was zeker de moeite waard”, geeft Yara aan.

“Eén van de hoogtepunten van mijn mbo-opleiding was de stage van 15 weken in de Filipijnen. Behalve dat ik daar veel over de cultuur heb geleerd, heb ik ook geleerd over hoe bromelia’s groeien in een natuurlijk omgeving. Het mooie aan de opleiding vind ik dat je heel veel contact hebt met bedrijven. Je bouwt al in een vroeg stadium een enorm netwerk op. Interessant vond ik het ook dat je aan je medestudenten een rondleiding moest geven op jouw stagebedrijf. Het was leuk om te zien waar iedereen mee bezig was”, concludeert Yara.

Na het behalen van haar mbo-diploma was Yara nog niet uitgeleerd en is zij verder gaan studeren aan de HAS in Den Bosch: Horticulture and Business Management. Deze Engelstalig opleiding vindt Yara erg goed aansluiten op Horti Technics & Management. “Tijdens de opleiding wordt alles met betrekking tot tuinbouw behandeld, van bemesting tot veredeling en techniek. In het eerste leerjaar krijg je vooral de basis aangeleerd en ga je vanuit hier verder opbouwen in kennis. Ik merkte hierbij dat ik door mijn opleiding bij Lentiz echt een voorsprong had op mijn medestudenten. In het tweede leerjaar heb ik met een groep klasgenoten een businessplan geschreven voor een thee die bevorderlijk is voor mensen met diabetes, genaamd Theelers. En dit merk is ook te koop! Daarnaast heb ik me beziggehouden met een teeltproject over komkommers. Als groep waren we verantwoordelijk voor het gehele proces: van stekken bestellen tot het product op de markt zetten.”

“Op dit moment zit ik in het derde leerjaar en loop ik stage bij Beekenkamp Plants in Maasdijk. Tijdens deze stage voer ik een onderzoek uit, die deels plaatsvindt in de All Climate Greenhouse van World Horti Center. De focus in het onderzoek ligt op het gebruik van led-licht om compactere dahliaplanten te telen en hierbij het gebruik van chemische remmiddelen te verminderen. Binnen de All Climate Greenhouse kan het LED-spectrum gepersonaliseerd worden en daarnaast zijn er nog vele andere mogelijkheden door de high-tech apparatuur. Dat is ontzettend waardevol voor het onderzoek! Het is ook leuk om via deze weg weer contact te hebben met oud-docenten. Volgend jaar hoop ik dat het weer mogelijk is om een buitenlandstage te kunnen doen en af te studeren. Mijn ambitie is om daarna eventueel door te studeren aan de Universiteit van Wageningen en uiteindelijk te gaan werken bij Corn Bak B.V.; het bedrijf van mijn moeder en oom", besluit Yara.