Vanaf dag een onderdeel van team - World Horti Center
03.01.2019

Vanaf dag een onderdeel van het team

Jolien van Uffelen volgt de opleiding Horti Technics & Management en deed stage-ervaring op in Griekenland bij de Selecta One Group. Een wereldleidende veredelaar, producent en verkoper van sierplanten.

Stravos Agoritsis is haar praktijkopleider en teeltmanager: “Jolien was vanaf dag een onderdeel van ons team. Het was interessant met elkaar uit te wisselen over de teelt vanuit een andere cultuur. Voor ons was het een eerste ervaring en we gaan graag door met de samenwerking met Lentiz | MBO Westland.”

Leren van de teelt specialisten

Jolien over haar stage: “Ik ging naar het buitenland vanuit mijn opleiding Horti Technics & Management en ik voelde me snel op mijn gemak bij het stagebedrijf. Ik leerde over het bewortelen van de stekjes met de teelttechnieken in een warm klimaat. Maar ook welke logistieke processen ingezet worden en welke ‘verre landen’ erin betrokken zijn. Het was een afwisselende stage en ik leerde veel van de teeltspecialisten. De eerste twee weken werkte ik samen met het productieteam om de handelingen te snappen. Daarna waren de opdrachten gericht op watergift, bemesting en gewasbescherming. Op de verschillende afdelingen pakte ik praktische taken op als het doen van de tussentijdse gewascontroles en mocht ik ook een Griekse student begeleiden. Ook was ik betrokken bij de showplanten voor de kopers die op bezoek kwamen. Mijn Engels was goed genoeg om ook meer te weten te komen over de verschillende functies in het bedrijf.”

Vestigingen wereldwijd

“Doordat mijn huis midden in een gemeenschap was, kreeg ik de Griekse taal vrij snel onder de knie en kon ik mezelf aardig redden. Ik sprak zoveel mogelijk Grieks met mijn nieuwe vrienden en ze stonden ervoor open om me nieuwe woordjes te leren. De productiedames waar ik in de eerste weken mee samenwerkte, waren heel gezellig en ze nodigden me uit voor BBQ’s en de verjaardagen van hun kinderen. Het is heel bijzonder om zoiets te ervaren. Ik ben heel positief over deze stage en ik wil zeker door in de sector. Ik probeer mijn stages zoveel mogelijk te verdelen over de verschillende soorten teelten om zo te ontdekken welke kant ik op wil in de tuinbouw. In de toekomst zie ik me bij een internationaal bedrijf werken met vestigingen wereldwijd. Ik hou van culturen en ik vind het leuk om te reizen voor mijn werk.”