Leidenaar Stef Nibbelink (23 jaar) studeerde mechatronica aan De Haagse Hogeschool toen hij voor het eerst in aanraking kwam met de tuinbouwsector. Hij hoorde dat er veel vraag was naar specialisten uit zijn vakgebied, dat het beste omvat van werktuigbouwkunde, elektrotechniek en informatica.
Stefs Westlandse klasgenoot – die een jaar eerder al afstudeerde – tipte hem over de stagemogelijkheden bij Berg Hortimotive. Hij had positieve ervaringen bij de leverancier in tuinbouwtechniek en kon hem een concreet projectvoorstel doen. Waar zijn klasgenoot als afstudeeropdracht aan een logistiekproject was begonnen en het technische deel had afgerond, kon Stef de draad oppakken en het softwaregedeelte op zich nemen. Zodoende werkte hij verder, en met succes! Het gezamenlijke project – met een gloednieuwe staaltje techniek als gevolg – sloeg aan.
Inmiddels zijn Stef en zijn ex-klasgenoot allebei in vaste dienst en werken ze regelmatig samen, nét als op school. Maar daar houden de overeenkomsten met hun schooltijd ook op. Bij de overgang van ‘allround student mechatronica’ tot Engineer bij Berg Hortimotive komt van alles kijken. Het Career Team van Let’s Work is benieuwd hoe Stef deze omslag heeft ervaren en vroeg hem naar zijn belangrijkste inzichten:
1. Besef de consequenties bij échte projecten
“Bij een echte organisatie horen echte verantwoordelijkheden. Op school kon ik me hier en daar nog een foutje permitteren. Nu heb ik te maken met echte klanten die het uiterste van me verwachten. Met die klanttevredenheid in het achterhoofd is de druk om het goed te doen vele malen groter dan op school. Het resultaat is dan ook veel bevredigender.”
2. Ontwikkel mee met je vakgebied
“De op school geleerde basistechnieken sluiten mooi aan bij mijn werkzaamheden voor Berg Hortimotive. Nu is het zaak om bij te blijven met de techniek die continu verandert. Gelukkig gaat dat vrijwel vanzelf, bij elk ontwikkelproject voeren we onderzoek uit naar de beste oplossingsrichting, zo innoveer je vanzelf mee.”