Verduurzaming sierteelt voorop bij gewasbeschermingsdagen - World Horti Center
13.10.2020

Verduurzaming sierteelt voorop bij gewasbeschermingsdagen

Producenten toonden op 7 en 8 oktober opnieuw aan hoeveel er mogelijk is op het gebied van biologische gewasbescherming

Verduurzaming van gewasbescherming in de sierteelt was een leidend thema bij de gewasbeschermingsdagen van Demokwekerij. In de onderzoekskassen van World Horti Center presenteerden verschillende bedrijven hun laatste bevindingen op het gebied van veelal biologische gewasbescherming. Zo veel mogelijk hulpstoffen vervangen door natuurlijke ingrediënten zonder af te doen aan de kwaliteit: dat is het streven.

Feromonen tegen trips

Zo stelde HortiPro zichzelf de vraag: ‘Hoe voorkomen we op een biologische manier dat trips eitjes leggen in het gewas?’ Ze voerden een proef uit op met Californische trips besmette gerbera’s en chrysanten. Door de tripspopulatie bloot te stellen aan een gewasbeschermingsproduct met feromonen waren de beestjes minder geneigd om zich voort te planten. Met name mannetjestrips zijn gevoelig voor de feromonen. “We ontdekten dat toevoeging van deze feromonen kan leiden tot een 35% afname van trips”, aldus HortiPro. “Het product is bovendien niet schadelijk voor andere aanwezige biologische gewasbescherming zoals roofmijt. Zo bestrijd je de slechte biologie, maar behoud je de goede.”

Groene en voordelige groeiregulatie met biohulpstoffen

Voor het beste eindproduct moet de groei van sommige siergewassen worden geremd. SurfaPlus experimenteert daarom met groene alternatieven voor groeiregulatoren. “Wij halen de ingrediënten voor onze producten het liefst zo veel mogelijk uit de natuur. Een mooi voorbeeld van zo’n biologische hulpstof is kokosolie.”

Proeven op chrysanten en potzonnebloemen toonden mooie resultaten. Het product met kokosolie zorgt ervoor dat groeiregulatoren beter worden opgenomen in het blad van de plant, waardoor minder remstoffen nodig zijn. Het resultaat: een duurzamere teelt tegen lagere kosten.

Doorslag in bescherming tegen Turkse mot

Ook Certis testte in World Horti Center veelbelovende nieuwe producten. In een proef met door Turkse mot geplaagde Hibiscus kwam een biologisch bacteriepreparaat bijzonder goed uit de test. Het middel bevat een hoge concentratie toxinen, waardoor het sneller effectief is en de vraatschade van rupsen aan het gewas beperkt blijft. Het product wordt al gebruikt bij een groot aantal groentegewassen en is vanaf later dit jaar ook in te zetten bij een aantal sierteeltgewassen. In de proef onderzoekt Certis het belang van effectieve hulpstoffen, die telers helpen hun gewas goed te bedekken met het middel. Certis benadrukt dat niet alleen de juiste producten, maar ook de kennis en aanpak van de teler samen leiden tot het beste resultaat. “Maak een strategisch plan, waarbij je onder andere aandacht hebt voor de juiste dosering en een spuitinterval die past bij het product en de cyclus van de mot.”

Proeven van deze en andere bedrijven zijn doorslaggevend geweest voor de lancering van nieuwe producten om de sierteelt nog robuuster en groener te maken. Na deze sierteelteditie volgen in april 2021 de gewasbeschermingsdagen die gericht zijn op groenteteelt.