In het laatste EAT THIS webinar vertelde de Braziliaan Berry Marttin, bestuurslid van Rabobank en eigenaar van een Braziliaanse boerderij, over zijn toekomstvisie voor de voedselsector.
Voordat Berry zijn toekomstvisie uitsprak, nam hij de deelnemers mee naar een voor hem cruciaal moment uit het verleden: Het Akkoord van Parijs en de formulering van de Sustainable Development Goals. In Parijs werd aangetoond dat de wereldwijde voedselproductie de grootste bijdrage levert aan de emissies die leiden tot klimaatverandering. Hierdoor besefte Berry dat we de eerste generatie zijn die de effecten van klimaatverandering voelt en de laatste generatie die er iets aan kan doen.
De uitdagingen zijn enorm, maar Berry ziet vanuit zijn rol als bankier én boer mogelijkheden om een bijdrage te leveren aan mogelijke oplossingen. De invloed van voedselproductie op de veranderingen legt juist een verantwoordelijkheid neer bij de (wereldwijde) voedselsector. In gesprek met Peter Maes, director corporate marketing bij Koppert Biological Systems, werd duidelijk dat hierbij sprake is van een individuele én collectieve verantwoordelijkheid. Bedrijven beschikken over een iets unieks: land. De wijze waarop producenten omgegaan met dit land is van grote invloed op het klimaat en onze ecosystemen. Daarnaast daagde Berry de sector uit om zich naar de wereld te presenteren als onderdeel van de oplossing, niet het probleem! Zijn voorstel is om te komen tot een Nieuw Akkoord van Parijs, maar dan gericht op voedsel en de gehele keten.