We gaan een prachtige toekomst tegemoet; die we gewoon moeten omarmen! - World Horti Center
14.05.2020

"We gaan een prachtige toekomst tegemoet; die we gewoon moeten omarmen!"

Na een inspirerende EAT THIS sessie met Clemens Driessen en Meiny Prins blikken we terug op de kernboodschappen 

Op een geheel eigen wijze weet Clemens Driessen, als filosoof verbonden aan Wageningen Universiteit, het verhaal over het ontstaan van de tuinbouw en de rol van Westland te vertalen naar het nu. Niet de antwoorden of pasklare adviezen stonden in zijn verhaal centraal, maar de vragen die geleid hebben tot de ontwikkelingen die voor de glastuinbouwsector heel vanzelfsprekend zijn. Clemens biedt een nieuw perspectief om naar deze ontwikkelingen te kijken. En stelt vragen waarvan het goed is om die wederom in tijden van verandering en crisis te stellen.

Zoals Clemens aangaf, is de tuinbouw zoals wij deze nu kennen een gevolg van de filosofie van Descartes, met de nadruk op productie en de mens die de natuur naar zijn hand kan zetten. Dit heeft de sector veel gebracht. De waarde waarop deze visie gebaseerd is, is echter eenzijdig. Ontwikkelingen in de samenleving rondom duurzaamheid, gezond voedsel en klimaat laten zien dat anno 2020 de tuinbouw ook daarin een belangrijke rol kan spelen.

Door het loslaten van aannames en de essentiële vragen opnieuw te stellen, kan tuinbouw op zoek naar nieuwe betekenis en daarop gebaseerde businessmodellen. Als relatieve buitenstaander van de sector - qua achtergrond én herkomst - stelde Clemens met grote betrokkenheid deze vragen aan Meiny Prins en daarmee aan de sector. In de dialoog die hieruit ontstond, bleek hoe sterk de energie is die hieruit vrijkomt. Deze energie is nodig om de sector de noodzakelijke ontwikkeling te laten maken. Zoals Clemens aangaf: “we have a wonderful future ahead of us; we just have to embrace that!”. 

Geïnteresseerden kunnen de webinar terugzien via onderstaande button.

Aanmelden voor de (Engelstalige) vervolg webinar door Meiny Prins op 20 mei om 16.00 uur, kan via onderstaande button.