World Horti Center tekent MoU met Mexicaanse Ceickor en Koppert - World Horti Center
03.11.2020

World Horti Center tekent MoU met Mexicaanse Ceickor en Koppert

Vanuit de TV-studio in Hilversum klinkt het startsein voor een intensieve internationale samenwerking

In het bijzijn van minister Schouten, landbouwminister Villalobos Arámbula van Mexico, ambassadeurs Zabalgoitia Trejo en Mohr, ondertekende Joep Hendricks namens World Horti Center, Felix Tarrats van Ceickor en Peter Maes namens Koppert Biological Systems een Memorandum of Understanding (MoU). De ondertekening is voor de organisaties het startsein van een intensieve samenwerking.

De Mexicaanse agro-foodsector heeft de afgelopen jaren een enorme groei doorgemaakt. Mexico behoort wereldwijd tot de top elf producenten van agro-foodproducten. Binnen deze sector heeft vooral de tuinbouw zich in de afgelopen jaren sterk ontwikkeld. Met name binnen de 'bedekte teelt' is tussen 2003 en 2018 het oppervlakte zo'n 400 keer toegenomen: van 132 hectare naar 51.000 hectare.

Tussen Mexico en de Nederlandse glastuinbouw is al jarenlang een uitwisseling op het gebied van kennis en technische innovaties. Het Nederlandse bedrijf Koppert Biological Systems heeft een van zijn 27 dochtervestigingen in Mexico. Vijftien jaar geleden was het bedrijf initiatiefnemer van het Mexicaanse onderzoeks-, kennis- en opleidingsinstituut Ceickor in Querétaro. Inmiddels studeren er jaarlijks tussen de 25 en 30 goed opgeleide kwekers af en beschikt het ook over een eigen productielocatie. Vandaag de dag zijn er meerdere Nederlandse partners verbonden aan het centrum, waaronder Priva, Ludvig Svensson en Mardenkro. Al deze partners zijn ook participant in World Horti Center. Feitelijk zijn beide initiatieven dus business-driven waardoor ze een belangrijke plek innemen in de (door)ontwikkeling van het tuinbouwcluster in desbetreffende regio’s.

Door de samenwerking tussen Ceickor en ons duurzaam in te richten, wordt een brug geslagen tussen de omvangrijke expertise van de Nederlandse glastuinbouw en de kennisbehoefte in Mexico. “Er ontvouwt zich letterlijk een window of opportunity voor Nederlandse bedrijven die kunnen bijdragen aan het verbeteren van de tuinbouw in Mexico.

Om hier optimaal aan bij te dragen delen wij onze best practices zodat die geïmplementeerd kunnen worden in Ceickor en bijdragen aan de tuinbouwsituatie in Mexico op de langere termijn”, aldus Mark Zwinkels, onze Directeur Internationaal.

Het ondertekenen van de MoU gebeurde tijdens de openingsceremonie van de virtuele missie die van 3 tot en met 5 november plaats vindt en georganiseerd wordt vanuit RVO. Deze virtuele missie vervangt de uitgaande missie die aanvankelijk in april 2021 gepland stond.

Over Ceickor

Dit Mexicaanse onderzoeks-, kennis- en opleidingsinstituut heeft ruim vijftien jaar ervaring met professionele trainingsprogramma’s, toegepast onderzoek en voorziet lokale producenten en arbeiders van advies over de teelt en technische werking van een kas. Dit centrum is opgericht door Koppert Biological Systems en werkt via onderzoeksprojecten samen met diverse (Nederlandse) tuinbouwbedrijven. Jaarlijks studeren er via Ceickor University tussen de 25 en 30 studenten af als kweker. Daarmee levert het centrum een bijdrage aan de groeiende behoefte aan ervaren specialisten op het gebied van bedekte teelt. Daarnaast beschikt Ceickor ook over een eigen productielocatie.

Over Koppert

Koppert Biological Systems produceert duurzame oplossingen voor de teelt van voedsel- en siergewassen. Samen met telers en in samenwerking met de natuur zet Koppert zich in om de land- en tuinbouw gezonder, veiliger, productiever en weerbaarder te maken. Dit bereikt Koppert door natuurlijke vijanden in te zetten voor de bestrijding van plagen, hommels voor natuurlijke bestuiving, en biostimulanten voor versterking van gewassen, zowel boven- als ondergronds. Vitale ecosystemen op een natuurlijke manier herstellen en beschermen is de basis voor gezonde gewassen en een evenwichtige omgeving.