World Horti Center wordt duurzaam hoogstandje - World Horti Center
14.06.2017

Duurzaam hoogstandje

Mondiale kennis- & innovatiecentrum van de internationale glastuinbouw staat bol van de duurzame toepassingen

Vanaf de Middel Broekweg in Naaldwijk begint het aangezicht van het World Horti Center in rap tempo zichtbaar te worden. En wie de tekeningen en video-animaties bekijkt, ziet dat het gebouw een behoorlijk groene uitstraling krijgt. De buitengevel wordt aangekleed met beplanting en ook binnen zorgen groene wanden voor een aangenaam binnenklimaat en voor het gevoel dat je buiten bent.

Het centrum ambieert een bijdrage te leveren aan het welzijn en welbevinden van mensen, door oplossingen te bieden voor maatschappelijke vraagstukken op het gebied van waterkwaliteit, voedselvoorziening, voedselveiligheid en duurzaamheid. Dat laatste onderwerp krijgt heel concrete uitwerkingen in het pand dat nu in aanbouw is. Dat wordt toekomstbestendig gebouwd met respect voor mens en milieu.

Maar ook technisch wordt het World Horti Center ‘groen’. Het gebouw staat bol van de duurzame toepassingen. Zo is gebruik gemaakt van duurzame bouwmaterialen als aluminium en recyclebaar dubbel glas (HR++) en bestaat het dak uit zeer isolerend stegdoppelplaat. Naast de isolerende werking van stegdoppelplaat, reduceert het ook voor 40% aan licht en warmte van buitenaf, waardoor het in de zomer een aangename temperatuur blijft. Ook is het gebouw voorzien van vloerverwarming- en koeling die aangesloten zijn op een warmtepomp die voornamelijk gaat draaien op de 150.000 Watt van de zonnepanelen.

De kas met haar onderzoeksafdelingen van 6.400 m² is uitgevoerd met state-of-the-art toepassingen. Voor het telen van de gewassen in de onderzoeksafdelingen wordt hemelwater gebruikt. Klimaat gestuurde ventilatieramen zorgen voor natuurlijke ventilatie en in combinatie met schermdoek kan optimaal gebruik worden gemaakt van de weersinvloeden. De aanleg van de vier kilometer diepe aardwarmtebron Trias Westland aan de nabij gelegen Lange Broekweg zorgt in de toekomst voor de energievoorziening van het pand.

Half augustus wordt het pand opgeleverd en nemen de deelnemende partijen hun intrek in het centrum. Vanaf dat moment biedt het World Horti Center diensten op het gebied van educatie, onderzoek en presentatie voor iedereen uit de internationale glastuinbouwsector. Samen werken we aan de duurzame toekomst van de tuinbouw door te innoveren en te inspireren. Studenten, bedrijfsleven en het onderzoekscentrum worden in dit gebouw op een natuurlijke manier aan elkaar gekoppeld.